САЩ и Канада се разбраха за НАФТА

Канада се съгласи да се присъедини към търговското споразумение, което Съединените щати и Мексико обявиха през миналия месец, съобщава CNN.САЩ и Канада се разбраха за НАФТА.

Резултат с изображение за сащ канада

Припомняме, че САЩ и Мексико вече постигнаха в края на август предварителна договорка за ново споразумение за търговия и обявиха, че в случай на провал на останалите преговори ще запазят двустранното споразумение в сила.

Трите страни подписаха 24-годишното споразумение за НАФТА през 1994 г. Споразумението регулира една от най-големите зони за свободна търговия в света, която засяга близо 500 милиона души и генерира икономическа продукция за близо 23 трлн. долара (19.80 трилиона евро). Обемът на търговията на САЩ с двете съседни държави се увеличи почти четирикратно от 1994 г. до 1.3 трлн. долара.

Американският президент Доналд Тръмп постави споразумението под въпрос и започна да го предоговаря, защото се оплака от дискриминация срещу Съединените щати. От гледна точка на САЩ налице е значителен търговски дефицит спрямо двете страни. Тръмп критикува споразумението като едно от най-лошите сключени от американската държава търговски споразумения, информира infostock.bg.

Преговорите за нов вариант на споразумението стартираха преди повече от година и през последните месеци многократно изпадаха в задънена улица, а спорове имаше преди всичко между Съединените щати и Канада. Сред проблемите е и фактът, че Отава предпазва своите млекопроизводители с високи защитни мита. В бъдеще се предвижда американските фермери да получават по-добър достъп до канадския пазар на мляко.

„Сделката ще включва допълнителни споразумения за квоти за Мексико и Канада, които ще защитят текущия им износ на автомобили, както и бъдещото производство от митата, които Тръмп заплашва да наложи“, заяви служител на Белия дом.

Така нареченият механизъм за уреждане на спорове (Глава 19), който разглежда двустранни антидъмпингови казуси и изравнителни мита и който беше основен пункт в търговските преговори, остава непроменен в новото споразумение.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *