САЩ, Канада и Мексико заменят NAFTA с ново търговско споразумение

Съединените щати, Канада и Мексико се споразумяха относно ремонта на регионалния тристранен търговски пакт, след като преговарящите одобриха промени в предварителната сделка, сключена през миналата година, предаде „Би Би Си“.САЩ, Канада и Мексико заменят NAFTA с ново търговско споразумение.

Сделката, която все още се нуждае от одобрение на законодателните органи и на трите страни, добавя по-строг контрол върху трудовите разпоредби на пакта, за което настояваха от Демократическата партия на САЩ.

Според председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси тези промени са направили тристранното споразумение, известно като USMCA „безкрайно по-добра“ сделка от тази, която беше постигна между администрациите на САЩ, Канада и Мексико през 2018 година.

„Новото споразумение е много по-добро и от досегашното тристранно споразумение NAFTA“, допълни Пелоси.

Пелоси също така посочи, че демократите в долната камара на Конгреса ще подкрепят обновената търговска сделка между САЩ и Мексико-Канада, като това представлява значителна победа за президента Тръмп.

Търговското споразумение USMCA ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), регионален пакт, действащ от 1994 година, който обхваща годишна тристранна търговия в размер на 1.2 трлн. долара. Поддръжници на това споразумение между трите държави твърдят, че то е отговорно за 12 милиона работни места в САЩ и за една трета от целия американски износ на селскостопански продукти.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна предоговаряне на NAFTA още през първата си година на поста, изпълнявайки обещанието си през 2016 година.САЩ, Канада и Мексико заменят NAFTA с ново търговско споразумение, информира infostock.bg.

„Страхотният търговски законопроект USMCA изглежда добре. Това ще бъде най-добрата и най-важна търговска сделка, сключена някога от САЩ. Добра за всички – за земеделските производители, за промишлеността, енергетиката и профсъюзите. Най-накрая ще прекратим най-лошата търговска сделка на нашата страна NAFTA“, написа Тръмп в Tуитър.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *