САЩ налагат нови мита към ЕС

САЩ обявиха, че ще наложат нови мита върху вноса на европейски стоки на стойност 7,5 млрд. долара, след като по-рано през деня Световната търговска организация (СТО) подкрепи Вашингтон в спора за евросубсидиите nа самолетостроителния гигант „Еърбъс“ (Airbus).САЩ налагат нови мита към ЕС.

Резултат с изображение за сащ ес

Планира се от 18 октомври да влязат в сила тарифи от 10% върху вноса на самолети „Еърбъс“, които се произвеждат във Франция, Великобритания, Германия и Испания, както и 25% мита върху вноса на различни други европейски стоки – от сирена до уиски.

Няма обаче да се налагат мита за части за самолети, произведени от ЕС, които се използват при операциите по сглобяване на самолети „Еърбъс“ в завода в Алабама, или на тези, използвани от конкурентния американски производител на самолети „Боинг“ (Boeing), като целта на това изключение е защита на работните места в САЩ.

Решението беше факт само часове, след като СТО даде на Вашингтон зелена светлина да наложи мита на стойност 7,5 млрд. долара годишно върху вноса на стоки от ЕС, заради незаконните европейски субсидии за компанията „Еърбъс“.

Наказателните мерки ще доведат до откриване на нови фронт на търговската война, провеждана от администрацията на американски президент Тръмп, на фона на продължаващата повече от година тарифна война за стотици милиарда долара годишно на САЩ с Китай.

„Най-накрая, след 15 години съдебни спорове СТО потвърди, че Съединените щати имат право да налагат мерки за противодействие в резултат на незаконните субсидии на ЕС“, заяви американският търговски представител Робърт Лайтхайзър. „Очакваме да започнем преговори с Европейския съюз, насочени към решаване на този въпрос по начин, който да е от полза за американските работници“, добави Лайтхайзър, визирайки предварително планирана за 14 октомври среща САЩ-ЕС по този въпрос.

Списъкът със стоки на Търговския департамент, които ще бъдат обмитявани от 18 октомври с 25% включва предимно стоки от четирите европейски държавни, участващите в консорциума „Еръбъс“ – Франция, Германия, Испания и Великобритания. Високите мита ще засегнат испанските маслини, немски инструменти и кафе, британски пуловери и вълнени дрехи, шотландско и ирландско уиски. С 25% ще бъдат облаган и вносът на сирена почти от целия ЕС, като от високите тарифи са пощадени италианския зехтин и вина, както и европейския шоколад.

Агенция Ройтерс отбелязва, че размерът и обхватът на тарифите изглежда значително намален от списъка с европейски стоки за 25 млрд. долара, подлежащи на мита, който беше подготвен от Вашингтон по-рано през годината и който включваше хеликоптери, основни компоненти на самолети, морски дарове, луксозни стоки и други категории от стоки с висока себестойност, които обаче бяха изключени от предстоящите нови американски тарифи.

Източник на агенцията, запознат с въпроса, посочи, че Търговското представителство на САЩ умишлено не използва пълния списък на подлежащи на мита европейски стоки след решението на СТО, за да убеди ЕС да седне на масата за преговори.

„САЩ си запазва правото да увеличава тарифите по всяко време или да променя засегнатите европейски продукти. Търговското представителство непрекъснато ще преоценява тези тарифи въз основа на нашите дискусии с ЕС“, се посочва в официално изявление на Търговското представителство на САЩ.

Вашингтон поиска Световната търговска организация да ратифицира предложения тарифен списък до 14 октомври, като митата се очаква да влязат в сила на 18 октомври – само три дни, след планираното за 15 октомври увеличение на американските тарифи за китайски стоки на стойност 250 млрд. долара от настоящите 25% до 30%, информира economynews.bg.

Очаква се в близките месеци СТО да даде правомощия и на ЕС да наложи митнически тарифи на американски стоки заради констатации за незаконно държавно субсидиране на самолетостроителния гигант „Боинг“, като тези мита биха могли да изравнят или дори да надвишат тарифите на САЩ спрямо европейските стоки.

Европейската промишленост е изправена и пред американски мита върху вноса на стомана и алуминий, а президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши многократно, че може да обложи с високи тарифи и вноса на европейски автомобили и на части за тях.

Всичко това предполага, че тепърва може да се очаква разрастване на търговката война САЩ-ЕС, като в същото време Вашингтон се опитва да постигне търговска сделка с Пекин на предстоящото на 10 октомври подновяване на двустранните преговори на високи ниво.източник:БНР

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *