САЩ: На Европа не й трябва джипи

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: САЩ – против идеята за ЕВФ

Димна завеса или умна идея е предложението за създаване на Европейски валутен фонд? Този въпрос предизвиква коренно противоположни реакции. Не обаче и в САЩ, където почти всички са единодушно скептични.

 

 
Идеята за Европейски валутен фонд /ЕВФ/ не се посреща с усмивки във Вашингтон. Американската администрация е скептична. Нещо повече: идеята дори я дразни. Макар че от няколко години се говори упорито за „радикални промени в глобалната финансова архитектура”, реални стъпки към такива промени няма. Предложението да се създаде валутен фонд в Европа изглежда като първа крачка в тази посока.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  В САЩ са загрижени за водещата роля на МВФ
САЩ обаче биха предпочели „черновата” за ЕВФ – Международният валутен фонд – да си остане водещата международна финансова институция, тъй като това би помогнало и на Америка да запази лидерското си място в сегашната финансова архитектура. И все пак: Вашингтон не е особено разтревожен от идеята за ЕВФ. Причината: просто никой не вярва, че тя е нещо повече от „димна завеса”.
Откриват наново колелото?
Идеята за регионални валутни фондове всъщност не е нова. През последните няколко години под една или друга форма тя има почти натрапчиво присъствие на финансовия хоризонт. Според бившия главен икономист на МВФ Саймън Джонсън създаването на такива фондове, включително европейски, би било много полезно, защото те биха били нещо личен лекар – тоест в състояние да се справят с по-леки финансови заболявания.
„Защо пък да нямаме главни (МВФ) и второстепенни (регионални) валутни фондове?”, пита Джонсън. По този начин МВФ би запазил глобалната си роля на нещо като „супер-болница”, която макар и да не гарантира сърдечно отношение както при „личния лекар”, ще е при всички положения в състояние да спаси живота на пациентите, получили финансов инфаркт, казва Джонсън.
С неговия коментар положителните реакции в Америка спрямо плановете за ЕВФ се изчерпват. Икономисти и коментатори в САЩ са убедени, че става дума за излишно дублиране на ролята на МВФ. „Уол стрийт джърнъл” коментира, че „Европа се опитва да открие наново колелото”, „Маркет уотч” окачестви идеята за ЕВФ като „неосъществима”, а от RGE Monitor казват, че планът изобщо не е добър, а освен това е твърде труден за реализиране.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  ЕВФ – само за еврозоната или за всички страни в ЕС?
Преди всичко икономистите изтъкват, че за да се създаде европейска организация от този тип, ще е необходим много капитал. Колко точно? Якоб Киркегор от международния икономически институт „Петерсън” във Вашингтон смята, че ще са необходими поне 100 милиарда евро. Бившият главен икономист на МВФ Саймън Джонсън е обаче категоричен, че става въпрос за много повече пари: „поне 250 милиарда евро в еквиваленти на наличност и още 500 милиарда евро под формата на кредитни линии”, казва той.
Парите не са единствената бариера
Дори да не ставаше дума за такива космически суми, парите не са единствената пречка пред създаването на ЕВФ. Много по-сериозен аргумент на скептиците в САЩ е, че Европейски валутен фонд не може да бъде създаден без промяна в Лисабонския договор, който определя финансовите отношения между страните-членки на ЕС.
Икономистите задават и въпроса дали един ЕВФ би обхванал само еврозоната или целия ЕС. Те предупреждават, че фонд само за еврозоната ще създаде повече проблеми, отколкото решения. В тази връзка те припомнят, че германската „Бундесбанк” е смазала доста грубо подобни планове на Хелмут Шмит в края на 70-те години. Подобно на тогава, и сега „Бундесбанк” отново е решена да окаже твърда съпротива, изтъкват икономистите.
 

 Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *