САЩ официално предупредиха за санкции за Северен поток 2

Посланикът на Съединените щати в Германия отправи писмено предупреждение за налагане на санкции на германските компании, участващи в спорния руско-германски проект за газопровода Северен поток 2, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Резултат с изображение за северен поток 2

„В писмото се припомня на всички компании, участващи в сектора на газопроводите за износ на руска енергия, че са изложени на опасност от американски санкции“, посочи пред АФП говорител на посолството. Така той потвърди информация в днешното издание на в. „Билд“.

Говорителят подчертава, че тази опция е предвидена в Закона за „санкциите за борба с противниците на Америка“ (CAATSA), приет през 2017 година и насочен срещу Иран, Северна Корея и Русия.

Писмото, изпратено по искане на американската администрация във Вашингтон, „не цели да бъде възприето като заплаха, а като ясно послание за американската политика“, подчерта говорителят.

По думите му единственият възможен „шантаж“ в тази връзка би бил, ако в бъдеще Кремъл контролира газовите доставки за Европа.

В центъра на разногласията е проектът за газопровод Северен поток 2 за доставка на руски газ за Германия направо през Балтийско море и заобикаляйки Украйна, която досега беше основна транзитна страна. Този проект дублира и следва същия маршрут като Северен поток 1 – през териториалните води на пет страни – Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Целта е да се удвоят мощностите за подаване на газ.

В проекта Северен поток 2 участват „Газпром“, и няколко европейски компании: германските „Винтерсхал“ (Wintershall) и „Унипер“ (Uniper), британско-холандската „Шел“ (Shell), френската „Анжи“ (Engie) и австрийската „О Ем Ви“ (OMV), информира  clubz.bg.

САЩ многократно критикуваха проекта, но вече преминават на нов етап, обръщайки се директно и официално към съответните германски компании, за да ги предупредят за опасността от санкции. Германия обаче брани проекта за втория газопровод, а и се ползва с подкрепа от Франция и Австрия, припомня БТА. Европейският парламент също излезе с призив за спиране на Северен поток 2.

Украйна гледа на проекта като на средство Москва да я „задуши“ в енергийно отношение и така да засили политическия натиск срещу нея. Двете страни са в конфликт заради анексирането на Крим от Русия и руската подкрепа за сепаратистите в източната част на Украйна.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *