САЩ: „Северен поток 2“ ще съсипе икономиката на Украйна

Специалният представител в Държавния департамент на САЩ по въпросите на енергетиката Амос Хохщайн смята, че при евентуално реализиране на проекта за газопровод „Северен поток 2″ украинската икономика ще се срине.

В интервю за EurAktiv Хохщайн подчертал, че веднага щом Украйна загуби статута си на транзитна страна за руския газ, тя ще загуби приходи в размер на 2 млрд. долара. „Изземвате 2 млрд. долара приходи от нестабилната икономика на Украйна в момент, когато международната общност се опитва икономически да подкрепя Киев. Как ще се справите с това? Отговорът е прост – никак. Икономиката ще се срине“, коментирал служителят на Държавния департамент.

Той добавил, че не смята, че Русия се опитва да навреди на Словакия, но „Москва не изглежда да се замисля над този въпрос“. Той напомнил в тази връзка, че Братислава ежегодно получава около 1 млрд. долара от транзита на руски природен газ и в случай на прекратяване на действащия договор бюджетът на Словакия също ще загуби тези огромни приходи.

Представителят на Държавния департамент е изразил увереност, че би било грешка да се разглежда „Северен поток 2″ като малък изолиран проект. По думите му, той ще има голямо влияние върху цяла Европа и дори ще възроди линията, разделяща Европа по време на Студената война, но не във военна, а от икономическа гледна точка. „Не смятам, че това е в интерес на Европа и САЩ“, заключава Хохщайн.

Припомняме, проектът за газопровод „Северен поток 2″ включва строителството на две допълнителни тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. м газ годишно от руския бряг на Балтийско море до Германия.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *