САЩ си връщат ускорено работни места от Китай

Американските компании влагат сериозни усилия да върнат производството от Китай в САЩ, според нов доклад на консултантската компания The Boston Consulting Group (BCG).
Данните сочат, че 17% от анкетираните мениджъри на промишлени предприятия активно се занимават с връщане на работните места в страната, което е 2,5 пъти повече в сравнение с 2012 г.
Нараснал е броят на компаниите, които преминават от етап „разглеждане на възможностите” към „действия”. 31% от анкетираните са разположили новите си производствени мощности, предназначени за обслужване на американския пазар, именно в САЩ, докато само 20% са избрали Китай.

За сравнение, преди две години съотношението при избор на дестинация за разполагане на нови производствени мощности беше 30% срещу 26% в полза на Китай.
Първите признаци за тази тенденция се проявиха още в края на 2011 г. и началото на 2012 г., когато някои големи предприятия въведоха допълнителни смени в заводите си, вкл. GM, Ford и Chrysler, докато компании като Caterpillar и DuPont започнаха да влагат десетки милиони долари в разширение на производството в САЩ, отбелязва BCG.
Сега този процес има много по-масов характер. Броят на предприятията с годишен приход над $1 млрд., които връщат производството в САЩ, е нараснал тази година с 9%, а от 2012 г. досега – с 250%. Намеренията за подобна стъпка от предишните години вече се реализират.
Върху решенията на мениджърите да върнат производството в САЩ оказват влияние фактори като логистика, цена на инвентара, безпроблемно водене на бизнеса и рисковете, свързани с веригите за доставки. Посочват се също така разходите за транспорт и стремежът за близост до клиентите.
Половината анкетирани очакват в резултат на връщането на производството в САЩ, броят на работните места да нарасне с 5% в близките пет години, а 27% прогнозират не по-малко от 10% увеличение на заетите за същия период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *