САЩ увеличават инвестициите си в Швейцария

Общата сума на американските инвестиции извън страната са нараснали с 427 млрд. долара през 2017 г., или със 7,6 на сто на годишна база, а 63 млрд. долара от тях са били насочени към Швейцария, съобщава CNN, позовавайки се на годишните статистически данни, публикувани в понеделник от Бюрото за икономически анализи на САЩ.САЩ увеличават инвестициите си в Швейцари.

Резултат с изображение за сащ инвестиции

Въпреки че данъчната реформа от миналата година отчасти целеше в страната да се върнат средства, вложени извън страната, през същата 2017 г. се наблюдава и голям скок на инвестициите, насочени към различни части на света.

Повечето от тези инвестиции са били направени в различни части на Европа на обща стойност от близо 250 млрд. долара.

това число влизат инвестициите в чуждестранни предприятия с повече от 10% дялово американско участие. То не включва обаче американските пари, депозирани в швейцарски банкови сметки, които възлизат на 168 млрд. долара през 2017 г. по данни на Швейцарската национална банка.

Оливър Оермют, който оглавява далаския офис на швейцарския инвестиционен консултант Reyl Overseas, казва, че е забелязал вълна от интерес от страна на американските инвеститори към централноевропейската държава.

„Мисля, че наскоро Швейцария беше преоткрита от американците“, споделя той, като добавя: „Това е добър начин да разнообразиш инвестициите, както и донякъде да се изолираш от високата волатилност, която виждаме на американския пазар през последните години“.

Швейцарските индустриални компании се разрастват бързо на фона на разширяващите се пазари, смята Оермют, предоставяйки атрактивен инвестиционен инструмент за богатите американци.

Той вярва, че Законът на САЩ за спазване на данъчното законодателство при откриване на сметки в чужбина (FACTA) от 2010 г. и последвалите мерки от Министерството на правосъдието са подобрили прозрачността в швейцарската банкова сфера, позволявайки на американските компании да инвестират в Швейцария напълно открито.

“Вече няма възможност някой да скрие пари в Швейцария“, споделя още Оермют. „Всичко е над повърхността“.

Връзката между двете държави се развива двустранно. Швейцария също увеличи инвестициите си в САЩ през годините и сега притежава 309 млрд. долара в американски активи, информира още CNN, инвестира investor.bg.

Въпреки че Швейцария отчита рекордни нива на американски инвестиции, страната не е най-предпочитаната европейска „дестинация“ за инвеститорите от САЩ. Пред нея се нареждат страни като Холандия, Великобритания и Люксембург. Американските капиталови потоци достигат и до Ирландия, привлечени от ниския корпоративен данък.

Около половината от американските инвестиции са насочени към холдингови дружества, които притежават акции на различни компании.

Друга сфера, която е силно подкрепена от американските инвестиции, са производствените компании. През годините американските преки чуждестранни инвестиции са нараснали по-бързо спрямо инвестициите, насочени към САЩ, като общият им размер възлиза на 6 трилиона долара.

Тази тенденция вероятно ще се забави до края на годината, ако американските компании се възползват от по-ниската ставка на корпоративния данък.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *