„Сбербанк“ и „Алибаба“ ще въртят съвместно интернет търговия

„Сбербанк“ – Русия, и китайската корпорация Alibaba Group планират още през първата половина на 2017 г. да създадат съвместно предприятие (СП) в сферата на онлайн-търговията, съобщиха руските медии.

В съвместното руско-китайско предприятие „Алибаба“ ще се занимава с трансграничната търговия в Русия и ОНД, а „Сбербанк“ ще контролира бизнеса и ще се занимава с финансови инвестиции, съобщи „КоммерсантЪ“, като цитира свои източници.

Предполага се, че съвместното предприятие /СП/ ще бъде регистрирано като руско юридическо лице, а делът на „Сбербанк“ в него ще е не по-малко от 50%. На предприятието няма да бъде позволено да работи в сферата на финансовите услуги, тъй като това ще е приоритет на банката. „Става дума за създаването на компания на стойност няколко милиарда долара, която да се превърне в най-крупния играч на пазара на трансграничната интернет търговия в Русия и редица други страни“, пояснява  източникът на изданието.

„Российская газета“ припомня, че китайският гигант в интернет продажбите Alibaba Group е „най-големият ритейлър в света“ по резултати от фискалната година, приключила на 31 март 2016 г. Конкретни цифри не бяха оповестени, но според изявленията на представители на компанията, стойността на реализираните от нея стоки надвишава $482,1 млрд.

След като през 1995 г. за пръв път вижда как работи интернет по време на посещение в Сиатъл, Джак Ма, днес председател на борда на Alibaba, най-голямата китайска компания за онлайн търговия, решава да стане първопроходецът на уеб в Китай. Четири години по-късно Ма основава Alibaba. През 2005 г. той договаря със съоснователя на Yahoo Джери Янг инвестиция от $1 млрд. – инвестиция, която към днешна дата се оказва изключително полезна и доходна за иначе закъсалата американска фирма.

През цялото време Джак Ма действа по свои собствени методи и налага своите решения. В този аспект той не се различава особено от Джеф Безос в Amazon и Рупърт Мърдок в News Corp. Но Alibaba може и да е китайска компания, но по чисто американски начин осигури богатството на сплотената група от неясни собственици. В данните около предлагането, компанията посочва, че има 500 милиона потребители на мобилен интернет в Китай, и 279 милиона активно пазаруващи онлайн.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *