Световните лидери ще обсъдят финансовата криза на срещата на Г-8 в Акуила

Школата за подготовка на полицаи в покрайнините на италианския град Акуила, което ще бъде домакин на предстоящата среща на високо равнище на Г-8, е построена, за да устои на всякакви видове земетресения в града, твърдят експерти, цитирани от ДПА.

За всеки случай наблизо ще бъдат разположени хеликоптери, за да откарат президента на САЩ Барак Обама и другите световни лидери на сигурно място при земетресение, подобно на трусовете, които през април причиниха смъртта на близо 300 души и оставиха около 60 000 души без дом.

Само че сътресения от съвсем друг характер могат да могат да помрачат ролята на италианския премиер Силвио Берлускони като домакин на срещата на върха на Г-8 от сряда до петък.

През последните месеци 72-годишният медиен магнат, превърнал се в политик, бе въвлечен в секс скандал, довел до разпадане на брака му и поставил под въпрос амбициите му да се превърне в международен държавник.

Преди срещата, подчертавайки дългогодишното си приятелство с руския премиер Владимир Путин, Берлускони изтъкна, че би могъл да подобри отношенията на Русия с НАТО и да изпълнява ролята на посредник между Вашингтон и Москва.

Преговорите на Г-8 ще започнат с дискусии за финансовата криза, като комюникето, което ще бъде публикувано през първия ден от срещата, вероятно ще бъде насочено основно към признаците за стабилизиране на водещите икономики и ще съдържа положителна прогноза за бъдещето на световната икономика, отбелязва Ройтерс.

На срещата ще бъдат обсъждани и възможни стратегии за изход от икономическия спад, въпреки че лидерите от Г-8 вероятно ще акцентират върху това, че е твърде рано да започнат да променят политиката за стимулиране на икономиката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *