Световните цени на храните на 5-годишно дъно

Световните цени на храните са спаднали до най-ниското си ниво от август 2010 г. през декември, показаха последните данни на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към Организацията на обединените нации (ООН), съобщава агенция “Интерфакс”. Индексът на цените на хранителните стоки FAO Food Price Index отстъпи с 1,7% през декември до 188,6 пункта.Отделният измерител за цените на млечните продукти спадна през миналия месец с 2,3% спрямо предходния, достигайки 174 пункта. Отстъплението на показателя се дължи на ръста на предлагането на пазара и намаляването на вноса от Русия и Китай.

Захарта през декември спрямо ноември поевтиня с 4,8% до 219 пункта. Прогнозата за производството на захар в Бразилия – най-големият производител и износител в света, все още е положителна, но поради понижаващите се цени на горивата по-малък обем захарна тръстика се преработва в етанол.

Само цените на зърното се повишиха леко през ноември. Намаляването на цената на ориза не бе в състояние да компенсира напълно поскъпването на пшеницата, пораждайки опасения, че Русия може да ограничи износа си. Индексът на цените на зърнените култури през декември се повиши с 0,4% в сравнение с ноември и достигна 183,9 пункта.

През миналия месец растителните масла са поевтинели средно с 2,4%. Причината е е намаляването на търсенето на палмово масло за производството на биогорива. Цените на месото през декември отстъпиха главно на фона на движението на долара и увеличаването на доставките. Индексът слезе до 204 пункта, което е с 1,9% по-ниско от ноември.

Спрямо 2013 г. индексът падна с 3,7%. Най-голямо намаление на годишна база е отчетено при цените на зърнените култури (12,5%), млечните продукти (7,7%), маслата (6,2%) и захарта (3,8%). Единствено при месото през последната година е регистрирано поскъпване от 8,1 на сто, сочи още статистиката на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към Организацията на обединените нации (ООН).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *