Световният пазар на хромбуци нарасна с 235% за година

Продажбите на мобилни компютри с операционна система Chrome OS нарастват стремително. През миналата година производителите на подобни устройства са продали 4,87 млн. броя, което е ръст от 235% спрямо 2013 г., сочи проучване на ABI Research, цитирано от TechNews.bg.

Около 78% от всички продажби на хромбуци са реализирани в Северна Америка. Един от главните фактори за високия интерес към лаптопите с Crome OS е достъпната им цена, която възлиза средно на $266 в САЩ спрямо $421 за таблетите – средностатистическото американско семейство заработва тази сума за един ден.

Пускането на облачни услуги и глобалният икономически колапс през 2009 г. са предпоставки за навлизане на бюджетни решения за потребителите. В резултат на това се появиха хромбуците, а повсеместният достъп до съдържание доведе до кардинални промени в мобилната индустрия, коментира ABI Research.

Освен с ниска цена хромбуците се отличават с бързо време за зареждане, надеждна защита от вируси и по-висока функционалност от таблетите. Основният потребител на хромбуци е секторът на образованието, на който се падат 62% от всички доставки през миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *