Световни лидери лъснаха в списък на офшорки

Световни лидери – много от тях бивши, но и много действащи и в момента,  са включени в базата данни за офшорни компании, публикувани вчера от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) във Вашингтон, предадоха световните агенции.Общо организацията публикува откъси от около 13,4 млн. документа, отнасящи се до финансите на около 120 политици от различни страни. Архивът получи общото название „Парадайз пейпърс“ (Paradise Papers). Достъп до документите е получил германският в. „Зюддойче цайтунг“, който ги е споделил с ICIJ, в. „Гардиън“, Би Би Си и в. „Ню Йорк таймс“.
Британската кралица Елизабет Втора е инвестирала част от личните си средства в офшорни данъчни убежища, показват документите. Мениджърите по инвестициите на кралицата са инвестирали около 10 милиона лири (13 милиона долара) в офшорни ценни книжа на Бермуда и на Каймановите острови. Няма признаци за нередности при инвестицията, отбелязва Асошиейтед прес.
Част от парите на кралицата обаче са отишли при верига магазини, обвинявани, че се възползват от бедни семейства и хора в неравностойно положение, отбелязва в. „Гардиън“.
До назначаването си на поста държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън е ръководил офшорната компания „Мариб ъпстрийм сървисиз“, създадена на Бермудските острови през 1997 г., чиято цел е била разработката на газови и петролни находища край йеменския град Мариб. Той е бил част от съвета на директорите от 1997 до 1998 г., когато е бил и председател на филиала на Ексон в Йемен, отбелязва ICIJ. Организацията подчертава, че има законни видове използване на офшорните компании и тръстове и тя не намеква, че които и да било лица или компании, споменати в документите, са нарушавали закона.
Документите обаче показват „колко дълбоко офшорната финансова система е преплетена със световете на политиците, частното богатство и корпоративните гиганти, които избягват данъци чрез все по-изобретателни счетоводни маневри“, добавя ICIJ в изявлението си, цитирано от ДПА.
Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос притежава дял от транспортна фирма, разположена на Маршаловите острови. Фирмата е получила милиони долари от компания, чиито собственици включват зет на Путин и руски магнат, който е обект на санкции от страна на САЩ. Международният консорциум на разследващите журналисти подчертава, че това създава опасност от конфликт на интереси при Рос, който помага за определянето на икономическата и търговска политика.
Други световни лидери, споменати в списъка, са колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, либерийската му колежка Елън Джонсън-Сърлийф и синовете на турския премиер Еркам и Бюлент Йълдъръм. Редом с тях са бившият президент на Коста Рика Хосе Мария Фигерес, Мадона, Боно и бившият върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк.
В документите се споменават и компании като Сикст, Дойче пост, Сименс, Байер, Дойче банк. Не е ясно в каква степен те са свързани с офшорни предприятия. Освен това документите показват, че руски държавни финансови институции инвестират стотици милиони долари в Туитър и Фейсбук, отбелязва в. „Гардиън“.
Данните са получени от компаниите за офшорни услуги „Епълби“ и „Ейжасити тръст“, отбелязва ТАСС.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *