Светът завижда на Канада

Двайсетте световни лидери, които се събират на икономическа среща на върха в Торонто през идните почивни дни, ще се озоват в една страна, избегнала банковата криза, в която други затънаха, и чиято икономика нарасна с годишно темпо от 6,1% през първите три месеца на тази година.
Жилищният пазар е горещ, три четвърти от всичките 400 000 работни места, изгубени по време на рецесията, вече са възстановени.
Световните лидери забелязаха следното: президентът Барак Обама казва, че САЩ трябва да обърнат внимание на канадската банкова система, а британският финансов министър се опитва да подражава ревностно на начина, по който Отава намалява дефицита си.
Земята на хиляда стереотипа – от Кралска конна полиция и хокей на лед до езикови войни и лошо време – се чувства в правото си да се похвали малко, докато е домакин.
„Трябва да се гордеем с представянето на нашата финансова система по време на кризата“, заяви в интервю за Асошиейтед прес канадският министър на финансите Джеймс Майкъл Флахърти.
Той припомни за посещението си в Китай през 2007 година и изказаните предположения, „че канадските банки вероятно са отегчителни и в твърде голяма степен настроени срещу риска. А когато бях там преди две седмици, някои от същите колеги ми казаха: „В Канада имате много здрава и стабилна банкова система“ и наблегнаха на това. Не беше споменато нищо за достатъчното поемаме на рискове“.
В Канада нямаше ипотечен срив или криза на високорисковото ипотечно кредитиране. Банките не пакетират ипотеки и не ги продават на частния пазар и затова те трябва да са сигурни, че техните кредитополучатели могат да изплатят заемите си.
В канадската концентрирана банкова система пет водещи банки доминират на пазара и регулаторите познават лично всеки от шефовете им.
„Нашите банки просто бяха по-добре управлявани и имахме по-добра регулация“, отбелязва бившият премиер Пол Мартин – човекът, на когото се приписват и стопяването на огромен бюджетен дефицит през 90-те години, когато той бе финансов министър, и последвалите 12 поредни години на излишък.
„Бях напълно удивен от това, че старшите банкери в САЩ и Европа не са били запознати с дълбочината на проблема или не са знаели, че хората в някое голямо подразделение се правели такива неща. Просто не е за вярване“, заяви той пред АП.
Стивън Харпър, чието консервативно правителство пое щафетата от либералите на Мартин през 2006 година, безусловно се придържаше към подхода на предшественика си, макар че намали данъците, а когато дойде рецесията, вля стимулиращи пари в икономиката, като в резултат на това Канада отново има голям дефицит.
Тя обаче се възстановява от рецесията по-бързо от други и въпреки че в момента дефицитът й е рекордно висок, Международният валутен фонд (МВФ) очаква Канада единствена от седемте водещи промишлено развити демокрации да излезе отново на излишък до 2015 година.
Този месец Канада първа от тях повиши лихвените си проценти, откакто е започнала глобалната финансова криза.
Това е забележителен обрат спрямо 1993 година, когато либералите поеха властта, изправени пред дефицит от 30 милиарда долара. Moody’s два пъти понижи кредитния рейтинг на Канада. Около 36% процента от държавните приходи отидоха за обслужване на дълга. „Бяхме в ужасна ситуация. В онзи момент Канада бе много затруднена“, припомня Мартин.
„И ако искахме да подкрепим здравеопазването и образователната система, то се налагаше да го направим“, допълва той. Като финансов министър той оряза разходите. Слабата валута и процъфтяващата икономика на САЩ също помогнаха на Мартин да балансира финансите. В бюджета за 1998 година правителството изчисли, че около 55% от свиването на дефицита е дошло от икономическия растеж и 35% – от намаляването на разходите.
Дон Дръмонд, който при управлението на Мартин ръководи бюджета, казва, че САЩ и Европа няма да го постигнат толкова лесно, тъй като икономическият климат е бил по-благоприятен в края на 90-те години.
„Има много какво да се научи от Канада, но техните начални условия са по-лоши“, заключава той. „Дори на прага на кризата ние бяхме по-добре, отколкото много от тях са сега“, допълва Мартин.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *