Свинското месо поскъпна с 45%

Цените на едро на свинското месо през септември 2019 година са скочили с 45% на годишна база, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). В сутрешния блок на bTV нейният председател Владимир Иванов, подчерта, че това всъщност е 10-годишен рекорд.

Резултат с изображение за свинско месо

Защо поскъпна свинското месо

По неговите думи има „шаване“ на свинското месо има, заради африканската чума по свинете. Процесът на поскъпване е започнал от 5 август, като на места цената е достигнала и до 10 лв. за килограм на дребно. Иванов, обаче, успокои, като каза, че до края на настоящата година не се очаква ново рязко поскъпване, но през пролетта вероятно ще има нови скокове, информира infostock.bg.

Председателят на ДКСБТ не се ангажира с конкретни числа. „Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдаваме като цени на едро“, допълни Владимир Иванов.

„Логически абсурд, но е факт“, така подкрепи казаното от Иванов собственикът на месопреработвателна фирма Кирил Вътев, който и също участва в сутрешния блок на bTV. Той обясни и какъв е механизмът: „Ако някоя търговска верига сключи договор с голям производител в Европа и се снабдява предимно с негова продукция, заради обемите той ще получи много по-добра цена, отколкото на един български месопреработвател, който обработва по-малки обеми.“

Резултат с изображение за свинско месо

Проучвания на Асоциацията на месопреработвателите показват, че от януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%. „Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина – два“, обясни Вътев.

Кои други продукти са поскъпнали

Със значително повишени цени са още захарта (+20%), брашното (+16%) и малотрайните колбаси (+12%), става ясно от публикувания месечен бюлетин на ДКСБТ за септември 2019 година.

Поскъпнали са и млечните продукти. При кашкавала и сиренето скокът е между 5% и 6%, а при млеката – между 6% и 8%.

Динамика на цените на едро на някои основни стоки

Източник: ДКСБТ

Надценките за цените на дребно са в широк диапазон

Наблюдението на цените на дребно на основните хранителни продукти – захар, олио, брашно и яйца, показва, че през септември надценките на цените на дребно спрямо цените на едро в големите търговски вериги са в широкия диапазон от 2% при захарта до 42% при яйцата.

При брашното надценката е 27%, при олиото – 22%. В магазинната мрежа най-голямата надценка от 30% е регистрирана при брашното, а при захарта тя е 13%.

Това се дължи на силната конкурентно среда в която се намират търговските вериги от една страна и производителите – от друга, обясни Владимир Иванов. Затова, според него, и скокът на цените на дребно за някои продукти е по-малък отколкото за други, но пък е за сметка на приходите или на производителя, или на търговеца.

Прогнозата

Да края на годината не се очакват резки движения на цените при храните, такива, каквито са били при свинското месо, успокояват от ДКСБТ. Основната причина за това е наличието на много играчи от страната както на предлагането, така и на търсенето.

На свой ред Кирил Вътев успокои, че до края на годината не се очаква повишение на свинското месо, тъй като то достатъчно поскъпна. По повод основната причина за поскъпването – африканската чума, месопреработвателят каза, че чумата по свинете е засегнала целия свят и най-много Китай. По потребление китайците консумират най-много свинско месо – два пъти повече, отколкото целия останал свят. „Сигурно е, че през следващите две-три години Китай ще изпитва дефицит и ще търси за купува свинско месо от Европа. В момента нас в Европа ни спасяват големите световни производители, които предлагат на Китай замразено месо“, каза още Кирил Вътев.

Той, обаче, предупреди, че в началото на следващата година не са изключени резки скокове на свинското месо, каквато беше и прогнозата на председателя на ДКСБТ.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *