Сделките с имоти да се осъществяват на реални цени

 

Сделките с имоти трябва да се осъществяват на реални цени, а не по данъчни оценки. По този начин строителните компании няма да укриват данъци и да принуждават купувачите да дават пари на черно. Събитията от последните дни показват нагледно колко е голяма ножицата на пазарните стойности на имоти и тези по данъчна оценка. Масово сделките в страната се сключват на данъчна оценка, а не на реална стойност. Останалата сума обикновено се записва в договора като неустойка, ако се стигне до неговото разваляне. Затова трябва да се променят законите по начин, който да защитава интереса на купувачите и държавата. В противен случай всички страни работят в сивата икономика.

Пазарната цена на даден имот е тази, която договорят двете страни и тя може да бъде различна, дори в една и съща сграда. И това по никакъв начин не се възпира от нормативни или законови уредби. В момента не е незаконно да се придобива собственост на стойност около данъчните оценки за районите. Това е защитен механизъм за гарантиране на плащания не само по сделките за придобиване на недвижима собственост, но и за формиране на таксата – данък придобиване. Ние предлагаме данък за придобиване на първо жилище да бъде намален с цел да не бъдат ощетявани потребителите с високи такси. Така ще се осветли повече пазарът и като мярка, която да подпомогне младите семейства.

В луксозните сгради, в които са закупени имоти от представители на властта, цената на квадратен метър е около 2000 евро. Но това е офертна цена, а за съжаление в България няма никаква статистика за пазарни стойности. Въобще не е ясно дали се осъществяват сделки на подобни цени в София, които достигат до тези във Виена, Будапеща, Прага и др. европейски столици. Или става въпрос за спекулации от страна на строителните и брокерските компании. Никой не води статистика и за продажбите на данъчна оценка. Държавата, общините и ние като общество губим средства от подобни сделки на занижени стойности.

Купувачите, т.е. обикновените граждани отново сме ощетени, защото ако ползваме ипотечни кредити, банките отпускат средствата на реални пазарни цени. Те си правят собствени оценки. При даването на пари на черно на строителните компании, потребителите получават по-високи лихви от банките. Дори те ги принуждават да ползват потребителски кредити, които са на по-високи лихви в сравнение с жилищните, с цел доплащане по сделката.

Смятаме, че строителните и брокерски компании имат господстващо положение на пазара, а крайният резултат е за сметка на обикновените граждани-потребителите, които може да попаднат в ръцете на събирачите на вземания – печално известните колекторски фирми.

 

Ели ЯНЕВА

One thought on “Сделките с имоти да се осъществяват на реални цени

  • 02.05.2019 в 15:31
    Permalink

    Само без мрънкане моля! Това са нормални неща и не може да се избяга от тях. Неизбежно е

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *