Сделки за 65 млрд. долара при посещението на крал Салман в Китай

Сделки за десетки милиарди долара бяха финализирани още през първия ден от посещението на кралят на Саудитска Арабия Салман в Китай. Източният монарх присъства на сключването на тези спогодби, чиято стойност се оценява според официалната информация за 65 милиарда долара. Най-големият износител на петрол в света се стреми да затвърди връзките си с втората по големина икономика, отбелязва Ройтерс.Осемдесет и една годишният монарх, ръководещ амбициозен план за икономически реформи, откакто преди две години се възкачи на престола, е на едномесечна обиколка в Азия. Крал Салман пътува с антураж от няколкостотин души и близо петстотин тона багаж, включително два ескалатора. Първата спирка на саудитската делегация беше в Индонезия, там за охраната му се грижиха повече от 9000 войници и полицаи. По време на двуседмичното посещение в Джакарта бяха подписани и 10 спогодби за саудитски инвестиции за близо 25 милиарда долара. След посещението си в Джакарта той отиде в Бали, където четири хотела и триста автомобила очакваха делегацията. По- монархът започна пълната  си азиатска обиколка, включваща Бруней, Китай, Япония, Малдивите и Йордания.
Визитите в страни, които са едни от най-бързо разрастващите се вносители на саудитски петрол, целят да популяризират възможностите за инвестиции в кралството, включително продажбата на дял в държавния гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco). Саудитска Арабия иска да увеличи продажбите на петрол за Китай, втория по големина пазар на черно злато, след като миналата година загуби пазарен дял в Русия.
На среща със Салман китайският президент Си Цзинпин го е уверил, че Китай е надежден и стабилен пазар за износ на петрол и двете страни трябва да задълбочат сътрудничеството.
„От доста време Китай и ислямските държави се уважават и имат печелившо сътрудничество, и създадоха модел на мирно съвместно съществуване на различни култури“, е отбелязал Си, според съобщение на външното министерство в Пекин.
Крал Салман е изразил надежда, че Китай може да играе още по-голяма роля в близкоизточните въпроси. „Саудитска Арабия е склонна да работи усилено с Китай за насърчаване на глобалните и регионални мир, сигурност и просперитет“, е заявил монархът.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *