Северна Корея е в траур заради смъртта на лидера й Ким Чен Ир

Това събщи комисията по погребението на севернокорейския лидер, цитирана от официалната севернокорейска агенция. Комисията се оглавява от най-младия син на Ким Чен Ир, Ким Чен Ун. В същия мемориален комплекс, наричан в страната „дворец на скръбта“, е саркофагът с тялото на първия лидер на севернокорейската държава Ким Ир Сен, провъзгласен за вечен президент на КНДР.
Китайската комунистическа партия изрази своите съболезнования на Северна Корея, наричайки го „стар приятел“ на Пекин.
Ким Чен Ир пое властта в Северна Корея през 1994 година, след смъртта на баща си Ким Ир Сен. Той продължи политиката на „военния юмрук“, като насочи голяма част от ресурсите на страната към армията и я превърна в петата най-голяма в света. Ядреният арсенал на Пхянян също бе засилен, кулминацията стана първият тестови взрив през октовмри 2006 година.
Заради международните санкции Северна Корея често страда от сериозни проблеми с изхранването на населението. В края на миналата седмица южнокорейската агенция Yonhap съобщи, че северната й съседка се отказва от обогатяване на уран за военни цели срещу 240 хиляди тона хуманитарна помощ от Съединените щати.
Погребението на Ким Чен Ир ще бъде на 28 декември. Дотогава страната ще е в траур.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *