Седмица на златото, инвестициите гледат към суровините

Това беше най-вече вследствие на преценката, че доставките от Либия няма да се възобновят в скоро време дори гражданската война да утихне. Черното гориво се повиши също и заради евтиния долар, който стимулира инвестициите да се насочват към суровини.
Вчера доларовият индекс на Nasdaq се смъкна с почти 1%, завършвайки на 74.858 точки. Доларовият индекс измерва стойността на щатската валута в кошница от шест основни валути. Толкова евтин доларът за последно беше през ноември 2009 г.
Спрямо единната влаута, щатските пари се смъкват до 1.4483, лишавайки се само за ден от 1.22% от стойността си. Доларът е на 16 – месечно дъно към еврото, което от една страна се дължи на повишените лихви от Европейската централна банка и очертаващото се финансово спасяване на Португалия. От друга страна обаче, доверието в щатската влаута беше подкопано от драстичните спорове около приемането на държавния бюджет, които до късно снощи заплашваха да „изключат от тока“ правителството.
В крайна сметка конгресът успя да се споразумее в последната минута и избягна повторение на сценария от 1996 г. Но оригиналният бюджет е свит с 38.5 млрд. долара, за да може дефицитът да се ограничи до – рекордните – 1.5 трилиона долара само за 2011 г. Тези факти се отразяват силно негативно на щатската валута, която е основната резервна валута в света. Още повече, постигнатото споразумение в Сената дава само временна отсрочка до края на септември, когато вече трябва да има по-категорично съгласие с разходите на правителството.
Така дори японската валута, която напоследък се продава в търсене на нови инвестиции, а и заради голямото парично предлагане на Японската централна банка /само вчера ЯЦБ наля 1 трилион йени на пазара/, се качи с 0.2% към долара до 84.764 йени. Йената се смъква с 1.1% към еврото. Вчера китайският юан поскъпна с 0.1% спрямо долара до ниво 6.5354 юана за долар, най-скъп юан от 1993 г. насам.
На този фон – потискащо скъп петрол и правителствени притеснения – акциите на Wall Street нямаше как да се представят по-добре от спада с 0.24% за DJIA до 12380 пункта; с 0.56% за Nasdaq до 2780 пункта и 0.4% за S&P500 до 1328 пункта. Все пак за седмицата индексът на сините чипове Dow Jones се качва, макар и с минималните 0.03%.
Златото завърши седмицата с нов рекорд, като снощи се настани на 1474.10 долара за тройунция. Евтиният долар и опасенията от загуба на стойност на валутите доведоха до много чувствителен ръст при среброто, което се търгува при 40.608 долара за тройунция, поскъпвайки само вчера с 2.67%. В петък златото поскъпна с 1%, или 14.8 долара. А медта добави 1.92% до 9717 долара за метричен тон, тримесечна доставка.
Търговците коментират, че в момента за поскъпването на суровините фундаментите не играят особено значение – всичко е в долара, който повишава тяхната инвестиционна привлекателност паралелно със загубата на стойността си. Освен това суровините, които се реализират на пазара в долари, се нуждаят от постоянна преоценка.
За поскъпването на царевицата обаче има фундаментални причини – скъпият петрол увеличава търсенето на зърно за производство на етанол, а нивото на запасите в САЩ остава все така ниско. Петролът затвори на цена 126.65 долара за барел брент и 112.79 долара за барел WTI. Царевицата се търгуваше в Чикаго последно за 414 лева за метричен тон по курса за деня, а пшеницата за 415.4 лева за тон.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *