Секторът на търговските площи в САЩ „залитна“ заедно с цялата икономика.

Секторът на търговските площи в САЩ „залитна“ заедно с цялата икономика. В края на цикъла обаче точно той може да не успее да се „изправи“ и да започне отначало, за разлика от други сектори като жилищното строителство или изграждането на офис площи. Вместо това търговският сектор ще констатира, че инвентарът му се е свил, както и доставчиците, прогнозира NuWire Investor.
Вече е известно, че вериги като Linens N’ Things, Circuit City, Mervyn’s и Steve & Barry’s няма да преживеят кризата, докато други като Virgin Megastore, Starbucks и Macy’s значително съкращават нуждите си от пространство и работна сила. Наскоро от Macy’s обявиха, че ще съкратят около 7 хил. работни места, или 4% от служителите си.
Големият проблем на големите търговски вериги като Macy’s е, че са изправени не само пред спад на продажбите в магазините, и то въпреки значителните намаления, но и че много от марките в магазините също изпитват сериозни затруднения. Liz Claiborne, популярна марка, която се продава в Macy’s например, съкращава 725 работни места, или 8% от работната си сила, а акциите й са паднали с почти 90% от септември.
Best Buy е друга голяма верига, която може да изпита чуждите проблеми на свой гръб. Продажбите на гиганта в електрониката Apple през декември са паднали със 17,4% спрямо година по-рано, според изчисления в доклади. Така че никак не е изненадващо, когато голяма верига като Best Buy, която разчита на популярни марки като Apple, отчете спад на продажбите от 6,5% през четвъртото тримесечие на 2008 на годишна база.
Освен срива на акциите на веригите, има и други причини инвеститорите да внимават с търговския сектор.
Една от основните причини е, че кризата в комбинация с най-слабите продажби за празниците може да доведе до изчезването на традиционните молове в САЩ във вида, в който са познати, прогнозира изданието.
По данни на правителството през 2003 г. в САЩ е имало 47 104 мола и търговски центрове. Само в рамките на миналата година са затворили 148 хил. магазина. Усреднено, това означава, че всеки голям търговски център в Америка е загубил над 3 от наемателите си. Има фактори, които трябва да се отчетат, като затварянето на цели молове, преместване на търговски вериги и други. Цифрите обаче пак остават доста плашещи.
Въпреки това Робърт Бах, старши икономист в Grubb & Ellis, отбелязва, че не очаква тежки времена за целия търговски сектор, а само за определени части от него.
„Най-застрашени са големите магазини за домашни ремонти и обзавеждане, средните универсални магазини и местата със заведения и ресторанти от средния клас“, казва той. „Веригите в по-ниския ценови клас като McDonald’s, Wal-Mart, магазини от типа за 1 долар се справят относително по-добре“.
Проблемът с традиционните американски молове е, че залагат именно на вериги и магазини в средния клас като Linens N’ Things, Steve & Barry’s, Virgin Megastore и Macy’s.
В ущърб на моловете работят и намаляващите продажби на ресторантите. Индекс на американската асоциация на ресторантьорите сочи, че 66% от операторите на ресторанти в страната отчитат спад на продажбите през декември. Асоциацията, която обединява 945 хил. ресторанта и заведения за бързо хранене, отбелязва, че това е най-високият дял, откакто следят данните. Робърт Бах добавя, че „магазините за хранителни стоки отнемат дял от ресторантите“.
Принципно декември се очаква да е силен месец за моловете заради продажбите за празниците, които формират значителна част от годишните приходи на веригите. Тази година обаче случаят не е такъв, като от Международния съвет на търговските центрове (ICSC) казват, че през 2008 г. е най-слабият празничен сезон от близо 40 години.
От ICSC прогнозират, че още 150 хил. магазина в САЩ може да затворят през 2009 г. Според организацията когато нещата се поуспокоят, кризата ще е изтрила 15% от текущия търговски сегмент до 2011 г.
Спад, но не и край
Предвид огромния обем площи, които продължават да излизат на пазара, очаква се строителството на търговски площи да бъде практически нулево следващите няколко години. Вместо това инвеститорите в търговски центрове вероятно ще трябва да помислят кои ремонти и подобрения е възможно да се отложат, кои наематели може да фалират, какви задължения имат да покриват скоро и дали е възможно да се осигури някакво рефинансиране.
Въпреки мрачната прогноза за сектора в САЩ Бах очаква някои типове продукти и региони да се справят със спада по-добре от други. „Популярните молове ще бъдат добре, но по-старите молове с влошаващи се райони на търговия или по-новите ще бъдат приспособени за друга употреба“, смята той. „Лайфстайл центровете също се държат по-добре, защото обикновено имат по-ниски разходи за поддръжка на общите площи и са относително нова и актуална идея. Отдаването под наем при тях обаче също се забави“.
Не се очаква възстановяване на отдаването под наем на търговски площи и инвеститорите в някои от по-старите молове или в още неразвити центрове може да помислят за адаптиране на празните площи за други цели. Опразнените площи – от малки бутици до големи универсални магазини, може да бъдат превърнати в складове, офиси, кол центрове или да се ползват за административни нужди на мола като охрана, бюро „Намерени вещи“, първа помощ или офис за отдаване под наем.
Бах е по-оптимистично настроен за пазарите в щатите от Тексас на север през Северна и Южна Дакота и Монтана, както и за Сиатъл, окръг Колумбия, Филаделфия и Бостън.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *