Сенчестият интернет намалява рязко

Това се обяснява със кибер атаките срещу подобни сайтове

Уеб ресурсите в т.нар. сенчест интернет са намалели за една година с близо 85%, по данни на изследователския проект OnionScan, огласени тази седмица.

Проучването обхваща сайтове, извлечени от базите данни на свободен хостинг, както и от собствен списък на OnionScan. Сканираното е извършено в продължение на няколко дни, за да обхване колкото се може повече ресурси.

От април 2016 г. броят на ресурсите в анонимната мрежа Tor е намалял от 30 хиляди до 4,4 хиляди. Рязкото снижение в броя на тези сайтове се обяснява с кибератаките срещу хостинг доставчика Freedom Hosting II от страна на групата Anonymous, заради публикуване на съдържание с детска порнография.

След атаките от Tor изчезнали хиляди активни сайтове, информира technews.bg. По-рано пък се появиха информации, че в резултат на хакерски атаки в свободен достъп са попаднали персонални данни за 381 хиляди потребители.

Проектът OnionScan се занимава със събиране и анализ на информация за това как се използват анонимните мрежи. Експертите предполагат също, че драстичното намаляване на сенчестите уеб ресурси се дължи на прекратяване на работата на пощенската услуга Sigaint.

Поместването на сайт в сенчестия интернет е извън техническите възможности на повечето хора, коментира Gizmodo. Мрежата Tor опростява тази задача, но създава допълнителни заплахи за сигурността, в резултат на което анонимността и конфиденциалността на потребителите може да бъде компрометирани.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *