Силен долар = 10 трилиона долара главоболие за световната икономика

Изгледите за по-силен долар са равни на 10 трилиона долара главоболие за световната икономика. Заемащите средства, които се напълниха с дългове от евтини долари след финансовата криза могат да попаднат в сериозно затруднение. Особено, ако нямат достатъчно постъпления от американската валута, за да се разплащат с кредиторите.

Заплахата за финансовата стабилност е голяма.

Числата спират дъха. Международните претенции на световните банки към частния небанков сектор, сумата от трансгранични заеми и заеми от чуждестранни валути разширени от местните клонове, надхвърлиха 9.5 трилиона долара според последния тримесечен доклад на Международната банка за разплащания. В допълнение, небанковите частни корпорации на ново възникващите пазари са заели над 500 милиарда долара на световните облигационни пазари между 2009 и 2013година.

Истинската валутна разбивка на тези задължения е неизвестна. Лесно обаче може да се предположи, че голям дял от заемите ще трябва да бъде изплащан в долари. Това може да се окаже истинско предизвикателство. Доларът скочи след юни с 12% срещу кошница от валути на най-големите търговски партньори на САЩ. Подобряващият се пазар на труда в Америка може да доведе до продължение на поскъпването на зелените пари и през 2015.

Заемополучателите могат да станат свидетели на увеличение на дълговото бреме в тандем със засилването на долара. На много нововъзникващи пазари, вътрешното търсене отслабва. В същото време, световния икономически растеж остава анемичен, а цените на суровините, които съставляват голяма част от експорта на развиващите се държави, продължават да се сриват. Колкото по-рязко е поскъпването на долара, толкова по-голям е натискът върху заемополучателите в относително по-бедните държави.

Рискът от проблеми с дълга вероятно е най-голям в Китай. В края на 2008, трансграничните заеми на световните банки към местните субекти се равняваха на само 6% от тяхната обща експозиция към ново възникващите пазари. Това съотношение сега изригна до 28%. Ако неуверения растеж доведе до капиталов отлив на средства от Китайската република, водейки със себе си до значително поевтиняване на юана срещу долара, изплащането на 1.1 трилиона долара от китайските заемополучатели към останалия свят ще стане доста съмнително.

Докато банкерите в Пекин разполагат с инструменти за борба с фалитите в местна валута, дългове в чужда валута в Китай могат да доведат до сериозни щети на световната финансова система. Тогава главоболието от 10 трилиона долара може да се превърне в цепеща главата мигрена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *