Синдикатите бойкотираха тристранката

Малко преди заседанието днес КНСБ пусна декларация, че се оттегля от съвета.  „Оттеглянето на КНСБ от тристранния диалог бе взето от Координационния съвет на Конфедерацията, след много сериозен и задълбочен анализ на сътрудничеството и взаимоотношенията между социалните партньори. Потъпкването на постигнатото след тежки преговори Национално споразумение и пренебрегването на предлаганите от нас балансирани мерки за реформа и стабилизиране на пенсионната система, изпразниха от съдържание и смисъл тристранния диалог“, заявяват от КНСБ.
Синдикатите поясняват, че днес отново са изпратили на министър-председателя Борисов, на министър Тотю Младенов и на социалните партньори пакета с предложения на КНСБ за стабилизиране на приходите в осигурителната система и подобряване на контрола по разходите. От синдиката са категорични, че отговорността за приетите едностранно решения, включително и за вдигането на възрастта за пенсиониране, е изцяло на парламентарното мнозинство и правителството, а не на синдикатите и наемния труд в България.
По-рано днес президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев заяви пред БНР, че няма как да водят преговори, при положение, че управляващите „днес казват едно, утре друго“. Според него, няма как синдикатите да се върнат на масата на преговорите, когато са подписали документ, който се нарушава.
Всички министри са стиснати за гушата и каквото каже Дянков това става, заяви той. Тези хора на какъв свят са били, за да не виждат, че на НОИ дефицитът се задълбочава, попита Тренчев и поясни, че в бюджета няма нищо предвидено по този въпрос. По думите му, проблемът в НОИ е финансов, там наистина парите са по-малко. Лидерът на „Подкрепа“ е на мнение, че има още куп начини, по които дефицит в осигурителния институт може да намалее, освен чрез вдигане на възрастта.  Тренчев добави, че синдикатите вече са станали разногледи от различните предложения на правителството по пенсионната реформа.
Ако не е министър Симеон Дянков страната ще изпадне в много тежко финансово състояние, категоричен беше председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев преди заседанието на тристранката, предаде БГНЕС.  Той е убеден, че именно Дянков е човекът, който ограничава безумното харчене на средства по най-различни поводи.  Диалогът с нас не е скъсан, подчерта председателят на БСК. Според него заседанието на тристранния съвет днес няма да е легитимно без синдикатите.
На срещата между правителството и работодателите са обсъдени допълнителни мерки за стабилизиране на осигурителната система – преминаването на ТЕЛК към Националния осигурителен институт за по-добър контрол върху инвалидните пенсии, и криминализиране на невнасянето на осигуровки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *