Синдикати искат вода за „Стомана индъстри“ в Перник

Синдикатите от сектора на металургията настояват пернишката фирма „Стомана индъстри“ да получи разрешение да ползва около 6 хиляди кубически метра вода на ден от язовир „Студена“, в случай че алтернативните водни източници на предприятието замръзнат.Синдикати искат вода за „Стомана индъстри“ в Перник.

Свързано изображение

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов синдикатите заявяват, че при тежки метеорологични условия има риск оборудването да се повреди и заводът да спре работа, което „ще нагнети допълнително напрежение в района“.

Пред „Хоризонт“ председателят на Федерация Металургия към КТ Подкрепа Людмил Павлов обясни:

„Трябва да се намерят източници алтернативни, които да дават вода на завода, защото не дай си Боже завода бъде спрян, това означава, че това производство след това много трудно ще бъде пуснато. Знаем каква е ситуацията, никой не е срещу града, никой не слага завода на първо място, но водата  и индустрията в Перник са едно. Ние търсим най добрият вариант, който е за гражданите и за завода“.Синдикати искат вода за „Стомана индъстри“ в Перник.

Двата браншови синдиката към КНСБ и КТ Подкрепа са поискали и среща с премиера, за да обсъдят казуса.

Водата за производствените нужди на „Стомана Перник“ е на приключване. Наличната ще стигне до февруари и ако не се намери вариант за водоснабдяване, част от мощностите ще затворят, а производството може да бъде изместено в някои от другите бази на фирмата извън България, каза директорът на завода Константин Стаменов пред бТВ. Това поставя под въпрос работните места на около 1500 души, докато трае водният режим в Перник, който засега е обявен за следващите няколко месеца. Ръководството на общината обаче е категорично: няма как да се подава вода към предприятието.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *