Скандалът с „Фолксваген“ може да е по-опасен за Германия от гръцката криза

Скандалът с вредните емисии на дизеловите двигатели на „Фолксваген“, който разтърси бизнеса и политическия елит в Германия, може да се окаже най-сериозната заплаха за най-голямата икономика в Европа.

Компанията е най-големият производител на автомобили в страната и един от най-големите работодатели, като осигурява повече от 270 хил. работни места в Германия и много повече за различните доставчици, напомня „Ройтерс“.

Изпълнителният директор на“Фолксваген“ Мартин Винтеркорн подаде оставка, като пое отговорността за скандала в САЩ с манипулираните данни за вредните емисии от автомобили на компанията.

„Изведнъж „Фолксваген“ се превърна в по-голям риск за германската икономика, отколкото кризата с гръцкия дълг“, коментира пред „Ройтерс“ главният икономист на ING Карстен Бржески.

„Ако продажбите на компанията се сринат в Северна Америка през следващите месеци, това ще има не само отражение върху дружеството, но и върху германската икономика като цяло“, добави той.

„Фолксваген“ продаде близо 600 хил. коли в САЩ през миналата година, около 6% от 9.5 милиона продажби в световен мащаб.

Американската агенция за опазване на околната среда заяви, че компанията я грозят санкции в размер до 18 млрд. долара, което е повече от цялата оперативна печалба за миналата година.

Компанията ще може да покрие глобата с близо 21-те млрд. евро (24 млрд. долара), които държи в брой, но скандалът повдигна страхове от големи съкращения на работни места.

Германското правителство също се притеснява, че други производители на автомобили като „Даймлер“ и БМВ могат също да пострадат. За момента няма данни за неправомерни действия от страна на двете компания и някои анализатори смятат, че по-широкото въздействие ще бъде ограничено.

Германското правителство заяви в сряда, че автомобилната индустрия ще остане „важен стълб“ за икономиката въпреки задълбочаващата се криза с „Фолксваген“.

„Това е изключително новаторска и много успешна индустрия за Германия, с много работни места“, заяви говорител на министерството на икономиката, цитиран от „Ройтерс“.

Анализаторите обаче предупреждават, че точно тази зависимост от автомобилния сектор може да бъде заплаха за прогнозирания ръст на икономиката от 1.8% през тази година. Германия вече прогнозира известно забавяне заради проблемите в китайската икономика.

„Ако продажбите на автомобили спаднат, това може да удари доставчиците и с тях цялата икономика“, заяви експерт от индустрията Мартин Горниг от икономическия изследователски институт DIW в Берлин пред „Ройтерс“.

През 2014 г. около 775 хил. души са били заети в автомобилния сектор на страната. Това е почти два процента от цялата работна сила.

Автомобилите и автомобилните части са и най-успешният износ на Германия – секторът изнесе стоки за над 200 млрд. евро (225 млрд. долара) през 2014 г, което представлява почти една пета от общия износ на страната.

„Ето защо този скандал не е дреболия. Германската икономика е засегната в същността си“, каза Майкъл Хютер, ръководител на икономическия институт IW в Германия.

„Произведено в Германия“

Други анализатори предупреждават, че въздействието върху икономиката като цяло не бива да се преувеличава.

„Аз не мисля, че германската автомобилна индустрия ще бъде „съдена“ като едно цяло“, заяви главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер пред „Ройтерс“.

„Няма да има рецесия само заради една компания“, добави Кремер.

Германската търговска асоциация BGA също се опита да успокои обществеността, като обяви, че няма признаци клиентите в чужбина да започват да се съмняват в качеството и надеждността на германската индустрия.

„Не съществува подозрение по отношение на стоки с етикета „Произведено в Германия“, заяви управляващият директор на BGA Андре Шварц пред „Ройтерс“.

Той признава, че съществува известна степен на тревога сред германските компании, че скандалът може да навреди на репутацията на други компании в други сфери на икономиката.

Някои наблюдатели също виждат някаква ирония в скандала.

Докато германската икономика се справяше с дълговата криза в еврозоната и забавянето на икономическия растеж на Китай, сега страната е изправена пред много сериозна криза заради една от своите собствени компании.

„Иронията на всичко това е, че заплахата сега може да дойде отвътре, а не отвън“, коментира Бржески.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *