Скандал застраши номинацията на Лагард за МВФ

Лагард обяви вчера кандидатурата си за нов управляващ директор на МВФ и увери, че ще я поддържа дори ако френското правосъдие започне разследване срещу нея въз основа на спор за обезщетения, изплатени на бизнесмена Бернар Тапи при сделката по продажбата на Адидас (Adidas) от банка Креди Лионе (Credit Lyonnais) през 1993 година.
Френската кандидатка за приемник на подалия оставка заради секс-скандал неин сънародник Доминик Строс-Кан вече получи подкрепата освен на Франция, и на Германия, Великобритания и Белгия.
Днес американският държавен секретар Хилари Клинтън посочи, че Съединените щати приветстват кандидатирането на квалифицирани жени за ръководния пост в МВФ, но засега не подкрепят когото и да било,предаде Асошиейтед прес.
Тя изтъкна, че Вашингтон не е определил позицията си за кандидатите за приемници на Строс-Кан. На форум по случай 50-годишнината на ОИСР в Париж Клинтън отбеляза, че САЩ ще подкрепят някой от тях, когато наближи моментът на селекцията.
Индийският министър на финансите Пранаб Мукерджи съобщи днес, че е в контакт с колеги от няколко страни с нововъзникващи пазарни икономики, за да подкрепят един общ кандидат. Вчера Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка разкритикуваха ЕС за твърденията, че следващият ръководител на МВФ трябва да бъде европеец, но тези страни все още не са предложили свой кандидат, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *