Слаб икономически ръст в еврозоната

Продължавайки тенденцията от март 2021 г., активността в еврозоната отново е нараснала през юни, но с по-слаб темп, достигайки най-ниското равнище от началото на периода на сегашното икономическо възстановяване.Ползите от клуба, наречен "еврозона":: Investor.bg

Това показва окончателният композитен индекс Пи Ем Ай (PMI) на цялостната активност в еврозоната на „Стандард енд Пуърс глоубъл“ (S&P Global). Показателят се е понижил до 52,0 пункта през юни (най-ниското равнище от 16 месеца) спрямо 54,8 пункта през май, economynews.bg.

В същото време окончателният индекс Пи Ем Ай за активността в сферата на услугите в еврозоната е спаднал до 53,0 пункта миналия месец спрямо 56,1 пункта през май. Това е най-ниското равнище на индекса от 5 месеца.

Забавянето на глобалния растеж отразява първия спад на производството от две години в производствения сектор, като едновременно с това компаниите за услуги също са забавили темпа на растеж спрямо май.

Последните данни от проучването сочат също така отслабване на търсенето. След 15 месеца непрекъснат растеж, общият обем на новите дейности е стагнирал в частния сектор в еврозоната, като тази тенденция отразява най-силното свиване на новите поръчки от май 2020 г. в производствения сектор, т.е. от първия период на локдауни в началото на пандемията.

Едновременно с това търсенето от чужбина е продължило да намалява през юни, като спадът на износа е най-силният от две години.

Компаниите от еврозоната обаче съобщават за ново нарастване на обема на натрупаната работа, като продължаващият натиск над оперативните им капацитети ги е накарал да назначат допълнителен персонал. Така заетостта е продължила да нараства уверено през юни.

Съставните данни за цените сочат ново покачване на разходите на компаниите, но отслабването на инфлацията спрямо пика през март е продължило.

Стагнацията на търсенето и отслабването на растежа на активността са оказали натиск върху доверието на частните компании в еврозоната през юни. Перспективите за активността са спаднали под дългосрочното средно равнище – най-ниското от октомври 2020 г.

Класация на страните по равнище на съставния Пи Ем Ай индекс за юни:

Испания 53,6 пункта 3-месечен минимум
Ирландия 52,8 пункта 16-месечен минимум
Франция 52,5 пункта 14-месечен минимум
Германия 51,3 пункта 6-месечен минимум
Италия 51,3 пункта 5-месечен минимум

Глобалният Пи Ем Ай индекс за сектора на услугите в еврозоната сочи нов растеж на активността през юни до 53,0 пункта, но е отстъпил спрямо равнището от 56,1 пункта през май, отчитайки най-слабия растеж на активността от януари насам. Това забавяне се дължи основно на отслабване на растежа на търсенето през юни.

„Силното забавяне на растежа на активността през юни в еврозоната увеличава риска от свиване на икономиката на района през третото тримесечие“, коментира главният икономист на „Стандард енд Пуърс глоубъл“ Крис Уилямсън.

Румъния може да приеме еврото след 8 години - Money.bg

Растежът на активността в частния сектор във Франция силно се е забавил през юни, достигайки най-бавния темп от малко над една година, сочи индексът на „Стандард енд Пуърс глоубъл“ (S&P Global). Съставният индекс Пи Ем Ай (PMI) на глобалната активност, който през април достигна най-висока стойност от четири години (57,6) и се задържа до 57 пункта през май, миналия месец се е сринал до 52,5. Това е най-слабият темп от 14 месеца.

Равнище над 50 означава растеж, а под този праг – свиване на активността.

Предварителната оценка на „Стандард енд Пуърс глоубъл“ в края на юни сочеше спад до 52,8 пункта.

Забавянето на растежа на активността в сектора на услугите, едновременно със спад на производството в заводския сектор във Франция, предполага трудно трето тримесечие за френския частен сектор, коментира Андрю Харкър, икономически директор в „Стандард енд Пуърс глоубъл“. По думите му, несигурността е съпроводена от постоянно покачване на инфлацията, свидетелство за което е ново рекордно повишение на цените в сектора на услугите.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *