Слаб магнит за инвестиции

България не успява да привлече достатъчно чужди инвестиции, сочи Доклад на Световната банка. На Балканите страната изостава не само след Румъния, но и след Сърбия и Македония. 70 процента от държавите в света пропускат възможности да привлекат инвестиции и да създадат нови работни места, се посочва в Доклад на Световната банка за привличането на чужди инвестиции. Причината е, че страните не предоставят точна и навременна информация на потенциалните инвеститори.
Докладът на Световната банка сравнява работата на специалните агенции в 181 държави, отговарящи за инвестициите. Само 10 от тях са в състояние така да си сътрудничат с чуждестранните инвеститори, че да привлекат техните проекти на своя територия. Бързи реакции, добра комуникация и предоставяне на търсената от потенциални инвеститори информация се оказват изключително важни в процеса на избор на място за инвестиране от страна на компаниите.
„Ако е трудно да се намери надеждна информация за една страна, инвеститорите просто отиват другаде”, коментира Сесилия Сейгър от Световната банка. Тя казва също, че въпреки общото желание за привличане на инвестиции, изключително малък брой държави са способни на ефективен маркетинг, който в крайна сметка привлича инвеститорите. Според Световната банка, вътрешните реформи за подобряване на бизнес климата не са достатъчни. Необходими са специални усилия от страна на бизнес агенциите за инвестициите. Докладът показва, че 65 процента от потенциалните инвеститори се обръщат за информация към национални агенции от типа на Българската агенция за инвестиции.
След австрийската Националната бизнес агенция се нареждат тези на Дания, Швеция, Германия, Канада и Великобритания. Но в категорията на отлично опериращи инвестиционни агенции попадат и страни като Бразилия, Ботсвана, Колумбия и Турция. Някои от източноевропейските агенции според доклада се доближават до най-високото световно ниво, други обаче са на дъното на класацията. Водещи са Латвия и Литва. На Балканите с много добри резултати са агенциите в Хърватия, Сърбия и Македония. България попада в група на държави със средни резултати, заедно с Албания, Босна, Черна гора и Словения. В региона най-слаби са инвестиционните агенции в някои държави в Централна Азия, и в Русия, Киргизстан и Белорусия. Според Световната банка техните агенции не реагират на запитвания, а най-често изобщо не могат да бъдат достигнати.

Соня Каникова, Deutsche Welle

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *