След газов сега София иска и иновационен хъб

Има ли София потенциал да се превърне в регионален иновационен хъб –  със своя значителен човешки капитал, водещи научни институции и предприемачи с добри идеи?
Това бе подчертано при среща в столицата с представители на водещи европейски университети и членове на Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Те са на посещение у нас за проучване на възможностите и подготовка на София за установяването й като регионален иновационен център в рамките на европейската мрежа на EIT. В делегацията са включени представители на Imperial College London, Великобритания, Университета в Тренто, Италия, Техническия университет в Делфт, Холандия, Кралския технологичен институт в Стокхолм, Швеция и Технически университет – Карлсруе, Германия.
Инициативата на Европейския институт за иновации и технологии се фокусира върху създаването на центрове за иновации (Knowledge and Innovation Communities – KICs), които адресират  основни предизвикателства на европейско ниво – дигитална трансформация, енергийна ефективност, климатични промени, науки за живота и устойчиво използване на суровини. В момента в Европа действат 5 такива центъра, концентрирани в Западна и Северна Европа.
„Подобен механизъм за насърчаване на иновациите все още не съществува в Югоизточна Европа, а това определя сериозни възможности за България, която има значителен иновационен потенциал“, посочи Проф. Маурицио Маркезе, вицепрезидент на Университета в Тренто и директор на иновационното звено в сферата на дигиталната трансформация (Inno Digital) на EIT.
Пилотният проект на института в това направление стартира преди повече от 7 години, като основната му идея е да осигури рамка за колаборация между научната общност, бизнеса и държавните институции, чрез която да стимулира изграждането на иновационен капацитет и култивирането на талант. „Ефектът от тази инициатива е все още ограничен, необходимо е до привлечем и други страни, за да можем да адресираме тези придизвикателства на общоевропейско ниво“, посочи още проф. Маркезе. След срещите в София гостите ще продължат своето проучване и в други съседни страни.

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *