Служители на НАП започват протест

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) излизат днес на протест в столицата. Те ще направят шествие от столичната териториална дирекция на НАП до централното управление с искане за лична среща с изпълнителния директор Галя Димитрова. Причина за протеста са планираните масови съкращения.

Звеното „Оперативни проверки“ на НАП ще бъде закрито, а договорите на всички близо 300 служители, работещи в него, ще бъдат прекратени от 1 май. Това става ясно от съобщение на сайта на агенцията. Решението е в отговор на акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която бяха арестувани 20 данъчни служители от същото звено по обвинение за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци.

За своето съкращение служителите на „Оперативни проверки“ са научили от обръщение на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, изпратено на 11 април по вътрешната система на НАП. От него става ясно, че решението за закриване на отдела е взето същия ден след среща с висшето ръководство на агенцията и след лични срещи с директорите на териториалните дирекции и на дирекциите в централното управление. Поводът за срещата е бил арестът по подозрение за корупция на петима служители на НАП. Други двама са под домашен арест, а петима – с парична гаранция, пише Димитрова. Предстои съдът да разгледа събраните доказателства и да се произнесе за тяхната невинност или виновност. „В тази ситуация имаме отговорността и ангажимента да предприемем мерки, за да предотвратим възможностите да се уронва имиджа ни и работата, с която се гордеем. Именно това е и причинно-следствената връзка за рационалното решение като първа мярка да закрием звено „Оперативни проверки“. Мярката е част от стратегията за повишаване на ефективността и прозрачността в организацията“, посочва шефката на НАП.

„Закриването на цяло звено и съкращението на работещите в него са незаконни, защото в Закона за НАП не е записано, че предложенията за структурни промени на изпълнителния директор може да се извършват по имейл или на вътрешна страница на НАП“, коментира за в.“Сега“ Владимир Дамянов от организацията на КТ „Подкрепа“. Съгласно закона изпълнителният директор трябва да предложи на Управителния съвет и той да гласува нова структурна реформа. В съвета влизат министърът на финансите и управителите на НОИ и Здравната каса. Участие в обсъждането на структурните реформи трябва да имат и синдикатите в НАП според споразумението с тях.

Засегнатите служители са изпратили в края на миналата седмица протестно писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и омбудсмана Мая Манолова. Основна отговорност на ръководителите на звена е да създават добра организация на работа, да съблюдават за съвестното изпълнение на служебните задължения на служителите в съответствие със закона и при установени отклонения да предприемат съответни действия по отстраняването им, се посочва в протестното писмо.

„Ние, като редови служители, не сме ръководили работата на отдел „Оперативни проверки“ и не сме имали нито възможност, нито отговорност за контрол на работата на колегите ни. Затова считаме, че е недопустимо да поемаме чужда вина, и категорично отказваме да поемем отговорност за чужди действия и да бъдем изкупителните жертви, за да може висшето ръководство на НАП да запази постовете си“, смятат нарочените за съкращение служители. Те настояват да се запазят функциите на отдел „Оперативни проверки“ и работните места в него, но под ново ръководство и нова организация на работа, при която навреме да се идентифицират случаи на корупция.

Ако „решението“ на проблема с уличени в корупция служители е закриване на цял отдел, предлагаме да бъдат закрити всички основни отдели на НАП, тъй като във всеки от тях са установени случаи на корупция и са задържани определени служители, посочват недоволните. В протестното си писмо те припомнят случаи на арести на техни колеги от дирекция „Фискален контрол“, „Събиране“, „Ревизии“. В никой от тези случаи, които представляват системни нарушения, не е подадена оставка на началник и директор, ръководещи тези структури, се твърди в протестното писмо.

Ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – „Обслужване“, „Събиране“ и „Контрол“, съобщават от НАП. В зависимост от резултатите ще бъде оценена и необходимостта от промяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна агенция, информира в.Сега.

От съобщението на НАП става ясно, че функциите на закритото звено „Оперативни проверки“ ще се поемат от други звена. „Оперативни проверки“ бе създадено през 2000 г. Задачата на служителите в него е на място да проверяват търговските обекти дали спазват данъчното законодателство.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *