Смях през сълзи: Депутатите са скарани с финансови термини

 
Резултатът – множество приети и прокарани промени в различни закони от Бюджетната комисия към парламента, а впоследствие – и от самия парламент.
Доколко обаче и самите народни представители, които са предложили и гласували тези промени, са били наясно с материята и защо на объркващия въпрос „Как младите могат да се предпазят от joint venture“ /буквален превод – съвместна авантюра, в икономиката – споделяне на риска между фирми/ депутат от ГЕРБ говори за … марихуана.
Малък експеримент с бивши вече депутати от бюджетната комисия към парламента или с такива, които са икономисти по образование, показа, че повечето не са наясно с понятия като дълг, дефицит, а при по-специализираната материя като бичи и мечи пазар, объркването е масово.
Така например Даниела Миткова от ГЕРБ обясни, че разликата между дълг и дефицит е, че „дългът се съдържа в дефицита, може би“.
Според Кирчо Димитров от Синята коалиция пък кредитният рейтинг преди се е определял от НСИ, а сега – от Евростат.
Независимият депутат Дарин Матов пък заяви, че няма как да обясни какво е бичи пазар, тъй като това явление било ново/!!!/  за пазара и тепърва щяло да навлиза в България. За мечи пазар пък изобщо не можело да се говори, тъй като „като не върви едното, не върви и другото“.
За Иван Колев от ГЕРБ краят на бичия пазар ще е добре и за икономиката, и за доходите на хората.
На подвеждащия въпрос „Как да се предпазят младите от джойнт венчъра?“ депутатката от ГЕРБ Даниела Миткова заяви, че най-важна е …  ролята на семейството.

Депутат-отличник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *