Собственици на казани за ракия на протест

Собственици на казани за ракия излизат на протест. Той ще се проведе от 12.00 часа на главния път за Гърция. Пред БиТиВи недоволни производители на ракия от Петрич обясниха, че очакват на протеста да дойдат 1000 души. Те планират да изразят недоволството си срещу новите правила за варене на ракия мирно, но се заканват, че няма да спрат да протестират, докато законът не бъде отменен.

Хората са недоволни от ограничението да се вари ракия само шест месеца в годината – от юни до 31 декември, както и заради решението на депутатите казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове.

Още от сутрешните часове в една петричка ракиджийница са се събрали собственици на казани и винопроизводители. Те настояват всички нови правила за варене на ракия да се отменят и се върне законът в първоначалния му вид.

Собственик на казан обясни, че гроздето се бере до 15 октомври, докато ферментира става 15 ноември и докато стане готово джибрито за варене на ракия разрешеният период щял да мине. В момента хората варят ракията през пролетта. Те са категорични, че гроздето не може да стои и да чака до юни месец.

Те признават, че разчитат на това да сварят малко ракия, която да продадат, за да се изхранват. Имало дори хора без пенсии, за които това бил единственият начин на препитание. Хората искат да се занимават с лозя, за да са от помощ на семействата си.

Собствениците на казани се опасяват, че ще загубят клиентите си. Според тях броят на нелегалните и самоделните казани ще се увеличи. Ще се увеличат и работещите в сивия сектор.

Собствениците на ракиени казани и винопроизводители от Петричко изпратиха мелнишко вино за депутатите с апел да не карат хората да оставят земите си да пустеят.

В отговор на искането им, председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че всеки, който има собствено грозде, но не закупено, може да вари преференциално ракия. Правилата са за собствена консумация и собствено производство. Всеки, който вари ракия, за да продава, трябва да плаща, категорична е Стоянова.

Тя коментира, че половината от производството на грозде в България отива във винпромите, а другата половина изчезва – точно в тези казани. Законът се нарушава. Искаме да има правила, които се спазват. Ако те не се спазват, държавата трябва да влиза във всяка една сфера, убедена е герберката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *