Сомалийската пиратска „фондова борса“ набира обороти

Сомалийските пирати, които превърнаха пристанищния град Харадхире в своя главна база, са организирали там нещо подобно на фондова борса, съобщи агенция „Ройтерс“.
Въоръжените до зъби пирати от най-бедната страна в северноизточна Африка тероризират корабите, преминаващи покрай Африканския рог и стратегически важният Аденски залив. Пиратите спечелиха в последните няколко години няколко десетки милиони долара като откуп за пленените кораби и екипажите им. Присъствието на чужди военни кораби само ги принуди да търсят плячка по-далеч от бреговете.
Така пиратските набези се оказаха печеливш бизнес и сомалийските „финансисти“ заедно с инвеститори от съседните страни пожелаха да инвестират в него. За да се справят с притока „инвестиции“ пиратите си организирали борса. Бившият пират, а сега състоятелен бизнесмен на име Мохаммад, показал на кореспондента на „Ройтерс“ скромната сграда на борсата.
По думите му благодарение на това начинание пиратите получават подкрепата на местните жители, незаависимо от рисковете на пиратския бизнес. „Преди четири месеца в сезона на дъждовете решихме да организираме борсата. В началото регистрирахме на нея 15 „корабни компании“, занимаващи се с пиратство. Сега вече те са 72. На десетина от тях им провървя много – успяха да пленят кораби. При нас всеки може да участва в бизнеса – ако искаш излизаш в морето, ако не – оставаш на сушата, предоставяйки на пиратите пари, оръжие или други полезни вещи“, е посочил Мохаммад.
Преди години порт Харадхире, разположен на 400 км. от столицата Могадишу, представляваше малко рибарско селце. Сега по неасфалтираните му улици се движат скъпи джипове. Градът се разраства, а президентът на Сомалия Шейх Шариф Ахмад е зает заедно с правителството в борбата с „ислямистите“. В Харадхире никой не се сеща за централната власт, а всичко се движи от пиратските откупи.
„Фондовата борса“ в Харадхире работи нон стоп и служи за нещо като местен форум. Освен „инвеститорите“ тук се стичат и плачещи жени в опит да разберат нещо за съпрузите си и синовете си, излезли за плячка в морето. Според Мохаммад всеки ден загиват пирати, потъва снаряжение, но пиратите не се смущават от това. „За последните няколко месеца сумите на откупите нараснаха от $2-3 млн. до $4 млн. заради големия брой „акционери“ и по-големите рискове.
„Световната финансова криза не засегна нашата борса, ние имаме много надежден пазар“, е заявил Мохаммад. За пример дава местна жена Сара Ибрахим. След като мъжът й загинал в морето при пиратска атака, всичко което й останало били няколко гранати за РПГ. Жената инвестирала боеприпасите в една от препоръчаните й компании и след освобождаването на заловен испански кораб получила $75 хил. „дивидент“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *