„Софарма“ АД регистрира първото оригинално българско лекарство в стара Европа

Федералната служба за безопасността в здравеопазването на Австрия издаде регистрация на търговската марка на „Софарма“ АД, която е позната на българския пазар като Нивалин. Така първото оригинално българско лекарство, за което се ползва екстракт от блатно кокиче се регистрира в стара Европа, съобщиха от фармацевтичната компания.

Този пробив на фармацевтичната компания съвпада и с лансирането им на българския пазар на нов медикамент за лечение на високо кръвно налягане и други сърдечни заболявания. „Софарма“ предстои да въведе 6 нови молекули в следващите месеци, с което планира разширяване на портфолиото си с последни поколения кардиологични лекарства.
Приблизително 1,7 млн. души над 45 годишна възраст в България страдат от високо кръвно налягане. Пазара на тази група лекарства възлиза на над 60 млн. лв. и има ръст от 16% годишно. Тази група лекарства са на пето място по предписване в световен мащаб.

Преди дни фармацевтичната компания откри нова лаборатория с обща площ, над 600 кв. м., в която са инвестирани 1 млн.EUR. Тя притежава най-съвременни методи за окачествяване на изходни суровини и материали и готови лекарствени форми.
„Независимо от финансовата криза, „Софарма“ АД не е спирала да инвестира в наука, развитие и иновации. Инвестицията е поредна стъпка в многогодишните ни усилия да следваме световните иновативни тенденции“, коментира Огнян Донев, изп. директор на „Софарма“ АД.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *