Софийският университет се изкачи със 150 места в глобална класация

Софийският университет се нарежда на 601-650-о място в световната класация на университетите QS World University Rankings за 2021 г., изкачвайки се със 150 места напред, съобщи образователната институция, която е единственият български участник в листата. Най-старият и авторитетен български университет участва в класацията от 2014 г. и сегашното място е най-високото до момента.

КАК СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” ИЗХРАНВА ...

За поредна година постиженията на Софийския университет му отреждат място сред най-добрите университети в световен мащаб, а изследователската му дейност е оценена като висока, отбелязват от Алма Матер, информира iconomist.bg.

Заради коронавируса Софийският университет ще приема студенти с ...

Класацията QS World University Rankings 2021 отличава 1029-те най-добри университета в света. Те се оценяват на базата на 6 критерия: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и преподавателски състав, цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели.

Софийският университет отбелязва патронния си празник | Общество
 Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-старото и най-голямо висше училище в България. Според световната класация на университетите към 2014 г. заема 826-о място в света и 341-во в цяла Европа[2].

Университетът е създаден на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс. Централната част на сградата на СУ на стойност 6 млн. златни лева е построена с дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят нейната фасада[6] Първият ректор на Софийския университет е акад. Александър Теодоров-Балан.

Постепенно Софийският университет става един от авторитетните научни центрове на Балканите, напълно развит европейски тип университет. Днес Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-големият и престижен научноизследователски център в страната.
Ректоратът се намира на бул. „Цар Освободител“ 15. Факултетът по математика и информатика, Физическият, Химическият и Биологическият факултет, Факултетът по журналистика, Богословският, Стопанският и Факултетът по начална и предучилищна педагогика се намират в отделни сгради, чиито адреси са посочени в справките за отделните факултети.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *