Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци

Жизненият стандарт в София е над два пъти по-висок от този във Варна. Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в столицата е 33 437 лв. за цялата 2018 г., обявиха от Националния статистически институт. В същото време БВП на всеки жител във Варна е 15 479 лв., или над два пъти по-малко.Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци.

Свързано изображение

Брутният вътрешен продукт се използва за сравнение на жизнения стандарт на хората. Той показва какъв е обемът на производството в дадена страна или регион, но и показва какво е потреблението на населението, като тук влизат не само храни и вещи, но и услуги като кино, театър, здравеопазване, градски транспорт и т.н.Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци.

Резултат с изображение за варна

Оказва се, че бизнесът в София се развива много по-добре спрямо останалата част на страната, а съответно и жизненият стандарт на софиянци е много по-висок. Като основната причина за това са фирмите, които работят в сферата на услугите. Аграрният сектор в София е незначителен, а индустрията е осем пъти по-слабо развита от услугите, информира в.Труд.

Веднага сред София се нарежда Стара Загора, където БВП на човек е 17 273 лв. на човек от населението. Това се дължи на индустриалните предприятия в Стара Загора. На трето място е София-област с БВП на човек в размер на 15 654 лв. Варна остава чак на четвърто място, а челната петица се допълва от Враца, където БВП на човек е 15 018 лв.

Резултат с изображение за варна

При положение, че средно за цялата страна БВП на човек е 15 615 лв. за година, се оказва, се само в петте области София, Стара Загора, София-област, Варна и Враца жизненият стандарт е над средния за страната. Във всички останали области бизнесът се представя по-зле, а съответно и жизненият стандарт е по-нисък. Например в Пловдив БВП на човек е 13141 лв., а в Бургас е 12 585 лв.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *