Социалното неравенство в България нараства

Нарастващата разлика между най-бедните и най-богатите 20% от населението в България се е увеличила от 6,1 до 7,1 пъти за периода 2012-2015. Това коментира икономистът от Института за икономически изследвания към БАН Едуард Маринов пред телевизия „Блумбърг”.

По думите му социалното неравенство в България нараства бързо,но  ако се погледне статистиката за целия свят, може да се види, че то не се разширява с толкова бърз темп.

„Невъзможността на младите хора да се включат активно на пазара на труда е сериозен риск пред българската икономика, който проблем обаче не е толкова скъпо да бъде решен, стига да има воля”, подчерта още той.

Според него, за да може една държава да води нормална социална политика, необходимо е да има добро ниво на събираемост на данъците. „Ние сме най-бедната държава в ЕС, безработицата сред младите хора е проблем, лошо е положението и на неравнопоставените групи на обществото с най-ниски доходи”, смята Маринов.

Икономистът отбеляза и оценката на ЕК по повод проведените в България стрес тестове на банки, застрахователни компании, пенсионни фондове, която констатира, че те не са били достатъчно консервативни. Маринов отбеляза обаче краткия срок на провеждане, както и че резултатите в България са по-добри в сравнение с някои от старите държави в еврозоната, информира pik.bg.

„Мерките, които държавата може да приеме за осигуряване финансовата стабилност са няколко. Една от тези мерки е въвеждане на ефективни процедури при обявяване на несъстоятелност, друга-създаване на вторичен пазар за лоши кредити”, каза икономистът.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *