Спад на индустриалното производство в България, отчете Евростат

Евростат отчита солидно понижение на индустриалното производство в България, като през юли производството в нашата страна се сви с 0,7% на месечна база след повишение с 0,6% през юни. Това представлява първо влошаване на индустриалното производство от четири месеца насам, след като за последно то се понижи с 1,4% през месец март.

На годишна база производството в България нарасна с 3,4% (спрямо юли 2014-а година) след ръст с 5,8% през юни (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 5,7%). Въпреки по-слабото представяне на промишления сектор в нашата страна през юли, това представлява подобрение на производствения растеж на годишна база за девети пореден месец, след като за последно индустриалното производство се понижи с 0,5% през октомври 2014 година.

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз (ЕС) отбеляза добро повишение през юли, но в същото време регистрира спад в България за пръв път от четири месеца насам, показват данни на Евростат.

Производството в промишления, миннодобивния и в сектора на комуналните услуги сред 19-те страни – членки на еврозоната се повиши през юни с 0,6% на месечна база при прогноза за по-скромно подобрение с 0,3% и след понижение с 0,3% през юни (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,4%).

На годишна база индустриалното производство в еврозоната нарасна през юли с цели 1,9% (спрямо юли 2014-а година) след повишение с 1,5% през предишния месец (възходяща ревизия от повишение с 1,2%) и при прогноза за доста по-анемично подобрение с 0,6 процентни пункта.

Според Евростат добрият растеж на индустриалното производство през юли се дължи на скок с 3,0% на енергийното производство, на повишение с 1,3% на производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба и на повишение с 1,4% на средствата за производство, докато производството на недълготрайни потребителски стоки се понижават с 0,6 процентни пункта.

Днешните по-силни от очакваното данни са знак, че умереното икономическо възстановяване на еврозоната ще остане в сила и през третото тримесечие на годината.

Индустриалното производство в целия ЕС се повиши през юли с 0,3% на месечна база след понижение с 0,1% през юни (възходяща ревизия от спад с 0,2%), докато на годишна база нарасна с 1,8% след растеж с 2,0% през предходния месец (възходяща ревизия от повишение с 1,7%).

Индустриалното производство през юли бележи най-солиден ръст на месечна база в Ирландия (повишение със 7,2%), Гърция (с 4,35), Хърватия (с 3,6%) и Латвия (с 2,8%), докато най-солиден спад на производството е отчетено в Дания (понижение с 4,6%), Швеция (с 2,1%) и Малта (понижение с 1,8%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *