Спамът по имейл е разрешен само у нас

България е единствената държава в света, която е узаконила спама по имейл. Това сочи справка наУикипедияза страните, които са легализирали получаването на нежелани съобщения по електронната поща.

Легализацията у нас е залегнала в Чл. 5 и 6 отЗакона за електронната търговия. Всъщност разрешението да бъдем атакувани от спам по пощата е в сила още от 2006 г.

Чл. 6 от въпросния закон касае непоисканите търговски съобщения. В него се посочва, че доставчик на услуги, който изпраща непоискани търговски съобщения по електронната поща без предварително съгласие на получателя, е длъжен да осигури ясното и недвусмислено разпознаване на търговското съобщение като непоискано още с постъпването му при получателя. Т.е. стига подавателят на спам съобщението да се е обозначил като такъв, няма проблем той да разпространява нежелана поща без нашето изрично съгласие.

Когато разглеждаме данните за разрешението на употребата на спам по света, трябва да се има предвид, че списъкът на свободната енциклопедия не е пълен и в него не фигурират абсолютно всички държави, които съществуват, но данните дават ясна представа за това къде се намира България спрямо Европа, Азия, Северна и Южна Америка по отношение на някои ограничения в интернет пространството.

Държави като Австралия, Белгия, Ирландия и САЩ са ограничили разпространяването на спам по ел. поща още през 2003 г. Хонконг, Нова Зеландия, Пакистан и Сингапур също са забранили спама по имейл със съответните нормативни актове през 2007 г.

Интересното в случая е, че Европейският съюз, неизменна част от който е и България, е приел ограничаването на използването на спам още на 31 октомври 2003 г. в своята Директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации (Directive on Privacy and Electronic Communications).

На практика това означава, че българското законодателство има нужда да се синхронизира с европейското такова, така че да няма юридически неточности що се касае до употребата на нежелани съобщения по имейл.

Спамът се свързва с масово изпращане на нежелани съобщения. Най-известната му форма представлява съобщения с рекламно съдържание по електронната поща.

Според съветите на Уикипедия, някои от методите за борба със спама включват блокиране на електронните адреси, от които се изпращат натрапчивите съобщения, неотваряне на нежелана поща, използване на „черни списъци“, включително за IP адреси на компютри, от които се изпраща спам, блокиране на писма, съдържащи определени думи (като „Виагра“ например), смислов/синтактичен анализ на писмото, блокиране на писма от сървъри, които нямат име (само IP адрес), блокиране на писма, изпратени с непознати (или известни с „черното“ си предназначение) програми.

За борба с българския законен спам особено ефективно е филтрирането на писма, които съдържат в рамките на един абзац фразата „търговско съобщение“ и думите „поискано“ или „непоискано“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *