Спасяват 65 сгради паметници на културата по парижки модел

Стотици прекрасни сгради – паметници на културата от национално и местно значение, се рушат и чакат своето „възраждане“. За 65 постройки в столицата то вече е дошло.Спасяват 65 сгради паметници на културата по парижки модел.

Резултат с изображение за паметници на културата в българия

До момента са реставрирани и приведени в автентичния им вид, със съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство проекти, 42 сгради – паметници на културата. По 10 сгради се работи в момента и на 13 сгради документите са в процедура. Това съобщиха от Столичната община, район „Възраждане“, където са концентрирани голяма част от паметниците на архитектурата от миналия век. Опитът е заимстван от парижкия район „Маре“, с който кметството има подписан договор за сътрудничество от 2015 г. „Работим активно със собствениците – първо по установяване на проблема, после по убеждаване, включително с административни процедури за отстраняване на нередностите, защото по закон това е ангажимент на собствениците“, обясняват от общината. Местната управа стартира и програма „Културно наследство“, с която подкрепя изработването на проекти за реставриране на стари сгради. 300 000 лв. се отпускат от бюджета на общината, като максималният размер на един проект е до 75 000 лв.

И в Русе има много положителни примери на закупени и реставрирани стари сгради паметници на културата по главната улица „Александровска“. Те се открояват сред други постройки с рушащи се фасади, които чакат своя добър стопанин. Там предстои реставрация на великолепната някога сграда паметник на културата на улиците „Николаевска“ и „Рила“ – доходното здание на фабриканта Сабетай Бениеш. Рушащата се постройка бе купена от русенец, който ще върне първоначалния й блясък, информира в.Монитор.

С години обаче чака реставрация сградата, в която се е помещавало първото застрахователно дружество в България, намираща се на „Александровска“. Общината преди време „опакова“ постройката, за да не пострада минувач. Паното предпазва и показва как е изглеждала някога сградата, но е временно решение.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *