„Спиди“ преговаря да купи „Рапидо“

Един от най-големите куриери в България – „Спиди“, е започнал преговори да купи своя по-малък конкурент „Рапидо експрес енд лоджистикс“. Цената ще е в диапазона от 6 до 12 млн. евро, защото ще зависи и от бъдещи финансови резултати на купуваното дружество, и ще бъде изплащана в продължение на тридесет месеца. Това става ясно от съобщение на „Спиди“ до фондовата борса.

Резултат с изображение за спиди

Ако се стигне до договор, сделката трябва да бъде разрешена от Комисията за защита на конкуренцията. Регулаторът едва ли ще види проблем, тъй като на пазара работят дузина компании. През последните години секторът расте бързо, най-вече заради електронната търговия.

Обектът на желанието

През миналата година общите приходи на „Рапидо“ са били 18.2 млн. лв. при 13.5 млн. лв. година по-рано. Това поставя куриерската компания в топ 10 на сектора, но по-скоро в задната част на подреждането. Лидер в сектора е русенската „Еконт“ със 146 млн. лв. приходи през миналата година, следвана от „Ди Ейч Ел експрес България“ със 115 млн. лв. и „Спиди“ със 108 млн. лв. неконсолидирани приходи.

След сделката се предвижда ръководство на „Рапидо експрес енд лоджистикс“ да бъде запазено за най-малко три години. „Рапидо“ ще продължи да работи като дъщерно дружество на „Спиди“ с фокус върху електронната търговия, възползвайки се максимално от капацитета на логистичната мрежа на „Спиди“ в страната и региона, се казва в съобщението.

В самата „Рапидо“ неотдавна са настъпили промени в собствеността. От документи в Търговския регистър се вижда, че единият от мениджърите – Васил Атанасов, е станал мажоритарен собственик, а останалите 20% се контролират от другия управител – Радослав Крумов. Продавач на дела от 80% е лихтенщайнското дружество Venax Establishment, а цената – 360 хил. евро, пише в договора за прехвърлянето, информира  в.Капитал.

Разрастването на „Спиди“

Приходите на компанията купувач за миналата година са 108 млн. лв. спрямо 99 млн. година по-рано. Печалбата е съответно 8.3 млн. спрямо 7.7 млн. лв. На консолидирано ниво постъпленията са почти 160 млн. лв.

Мажоритарен собственик на „Спиди“ с 66.42% е „Спиди груп“, в която основен акционер (с 67.13% от капитала) е Валери Мектупчиян. През есента на 2014 г. като инвеститор в куриерското дружество беше привлечена и френската компания GeoPost, която притежава 25% от акциите. Останалите близо 10% са свободно търгувани на борсата.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *