Спряното финансиране на правителството струва на САЩ 6 млрд. долара

 

Снимка: AP/БГНЕС

Американската икономика е загубила най-малко 6 млрд. долара заради временното прекратяване на работата на федералните органи на изпълнителната власт (shutdown), причинено от липсата на финансиране, съобщи Ройтерс, цитирайки проучване на рейтинговата агенция Standard & Poor’s Global Ratings. Експертите са изчислили, че за всяка седмица на shutdown реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на САЩ e губел около 1.2 млрд. долара.Спряното финансиране на правителството струва на САЩ 6 млрд. долара.

Тази цифра включва загубата на производителността на повече от 800 000 държавни служители, както и загуби на компании, които си сътрудничат с правителството. Взети под внимание също така и непреки загуби, като отмяна на туристически пътувания до националните паркове.

S&P отбелязва, че въпреки временното прекратяване на shutdown, все още ситуацията остава несигурна, която ще засегне бизнес доверието и настроенията на финансовите пазари.

В Съединените щати федералните агенции не са функционирали повече от месец, в които работят около 800 000 държавни служители, както и повече от един милион служители в обществения сектор. Това означава, че без заплата са останали над 1 800 000 служители. Рекордният за новата история на САЩ 35-дневен shutdown беше предизвикан от липсата на финансиране, защото президентът Доналд Тръмп и Конгресът на САЩ не можеха да постигнат съгласие за бюджет за 2019 г. Тръмп отказа да подпише бюджета, докато не получи средства в размер на 5.7 млрд. долара за изграждането на гранична стена с Мексико, а демократите в Конгреса отказаха да одобрят тези средства.

Късно в петък, 25 януари, отстъпи пред демократите и подписа временен бюджет, с който се възстановява работата на правителството. Документът ще бъде валиден през следващите три седмици – до 15 февруари. Предполага се, че това време ще бъде използвано за преговори по дългосрочния бюджет.

Въпреки това, основният проблем, който доведе до спиране на финансирането, остава неразрешен. Тръмп държи на своето и иска да бъдат отпуснати средства за изграждането на граничната стена с Мексико. Както каза говорителката на Белия дом Сара Сандерс, президентът възнамерява да започне изграждането на преграда на мексиканската граница веднага след като изтече срокът на временния бюджет. По време на реч в петък Тръмп каза, че Вашингтон няма друг избор, освен да построи „силна стена или стоманена бариера“ на границата с Мексико.Спряното финансиране на правителството струва на САЩ 6 млрд. долара.

„Ако не получим справедлива подкрепа от Конгреса, правителството или ще затвори отново след 15 февруари, или ще използвам правомощията, предоставени ми в съответствие със законите и конституцията на Съединените щати, за обявяване на извънредна ситуация“, заяви президентът на САЩ.

Представители на Демократическата партия на свой ред отново се обявиха срещу отпускането на средства за стената, но изразиха готовност да преговарят с президента по въпросите на сигурността на границите, като подчертаха, че няма начин да се споразумеят за отпускането на средства за стената, съобщава вестник „Уошингтън поуст“.Спряното финансиране на правителството струва на САЩ 6 млрд. долара.

Тръмп отговори, като припомни, че по време на предизборната надпревара през 2016 г. той обеща да принуди мексиканците да платят за изграждането на стена по границата. Според Тръмп, стената ще бъде в състояние да защити американската територия от притока на нелегални мигранти.

„Не говорих ли ясно за стената? Не, думите ми за стената бяха напълно конкртени“, отговори на заплахите председателят на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси, която веднага след като зае за втори път този пост се обяви против построяването на стената по границата с Мексико.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *