Спука ли се сребърният балон?

Най-простото обяснение за понижението е обявеното в петък решение на CME Group, операторът на големите стокови борси в САЩ да увеличи изискванията за маржин търговията със злато и сребро с 50%. Което означава, че на инвеститорите ще им трябват повече налични средства, за да поддържат сметките си при брокерите.
Това малко се отрязва на търговията със злато, която заради високата цена на метала така или иначе изисква големи депозити при маржин търговия. При среброто, наричано шеговито още златото на бдените това не е така. Повишаването на маржин изискванията означава сериозна допълнителна инвестиция, която, най-вече дребните играчи, не могат да си позволят.
От друга страна вероятно вече наблюдаваме силната волатилност, предхождаща спукването на пазарни балони, какъвто до голяма степен са високите цени на ценния метал.
За разлика от златото, което си запазва статута на убежище, среброто е движено от война между меките и биковете на пазара, която изглежда скоро ще достигне повратната си точка.
Дори с 13% срив на цената, среброто остава най-добре представящия се метал на стоковите пазари през тази година, с поскъпване от над 40%. През миналата година цената на среброто се покачи със 145%, а само през април тази година нарасна с 19%. Междувременно през 2010 г. търсенето на сребро за индустриални цели е нараснало с 20.7%, според данни на GFMS, достигайки предкризисните нива.
Въпреки понижението от вчера и днес бичите настроения на пазара все още остават сила, като с отшумяването на еуфорията около екзекуцията на Осама Бин Ладен, доларът отново ще се окаже под натиск и можем да очакваме ново поскъпване на ценните метали.
При среброто целевата граница е историческият връх от 50.35 долара за тройунция, като след преминаване на това психологическо ниво вероятно ще има неуспешна атака към 52 долара за тройунция и рязко поевтиняване към 28.2 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *