Среброто е рекордно по-евтино от златото

 

Източник: mactrotrends.net

Началото на третия месец на годината може да се определи, като „фалстарт“ за цената на среброто и останалите благородни метали. В петък, среброто поевтиня с близо 3% до ниво от 15.20 долара за унция.

Цената на златото се понижи в петък с повече от 1% до най-ниските си нива от януари, като отбеляза най-големия си седмичен спад от над година и половина. Спот цената на жълтия метал се понижи под 1 300 долара за пръв път от 28-ми януари насам.

„Индексът на щатския долар и двугодишните доходности на щатските облигации, са сред факторите, които накараха част от инвеститорите да прибират печалбите си от злато“, според Барт Мелек, ръководител на стоковите стратегии на TD Securities в Торонто.

„Също така наблюдаваме продължаваща реакция към изявленията на Федералния резерв, откъдето потвърдиха позицията си за промяна на политиката на повишение на лихвите към търпеливо изчакване“, допълва още Мелек, информира infostock.bg.

По-добри от очакваните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ в четвъртък повишиха доходността на държавните облигации, което направи не-доходните кюлчета по-малко привлекателни за инвеститорите.

Данните също помогнаха на долара да се повиши до 10-седмичен връх спрямо японската йена, по-рано по време на сесията вчера. По-високи световни акции също натежаха върху златото, твърдят анализатори.

„По-доброто настроение на фондовите пазари и нежеланието на инвеститорите да се насочват към физическо злато потопиха цената му“, според анализатори на Commerzbank.

Отразявайки апетита на инвеститорите към злато, холдингите в SPDR Gold Trust, най-големия в света индексен борсов фонд, базиран на цената на златото, паднаха в четвъртък до най-ниската си стойност от края на декември.

Паладият поскъпна с 0,2% до 1546.51 долара за тройунция. Тази седмица металът достигна връх от 1565.09 долара и отбеляза четвърта поредна седмична печалба.

„Заплахата от възможна стачка в южноафриканските мини поддържа високите цени“, казва Мигел Перес-Сантала, вицепрезидент на Heraeus Metal Management в Ню Йорк.

„Макар да е била предотвратена от съда на Южна Африка, заплахата за стачка все още съществува и докато не бъде отстранена от масата, ще видим силни цени на платината и паладия.“

Платината поевтиня вчера с 1.4% до 857.75 долара за унция, но запази третата си поредна седмична печалба.

Среброто падна с 2.6% до 15.20 долара за тройунция, след като удари в петък най-ниско ниво от 15,14 долара, невиждано от 22-ри януари насам. Седмичното понижение на метала е 4.5%, което е най-много от седмицата до 2-ри февруари.

Изминалата година бе като цяло добра за благородните метали. За някои метали обаче, като например златото, тя бе много по-добра от останалите. И тази тенденция се запазва и през настоящата година. А това – прави златото относително по-скъпо спрямо среброто и платината.

Спрямо текущите цени на златото и среброто, съотношението между тях е 85. Това е много близо до най-високата стойност на съотношението от 86.2, постигнато през ноември, когато станахме свидетели на лошо представяне на световните борсови индекси и нараснали опасения от търговската война между САЩ и Китай.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *