Средната класа по света се стопи до 14%

Средната класа се формира от около 14% от населението на планетата, сочат данни от доклад на центъра за анализи на швейцарската банка Credit Suisse. Средната класа продължава да намалява, докато броят на свръхбогатите се увеличава, сочи документът. По този начин световното неравенство расте, като половината от световното богатство е в ръцете на 1% от населението. Класацията е направена на база активите, притежавани от хората, в това число недвижими имоти и инвестиции на фондовите пазари. Данните сочат, че около 3.4 милиарда души на планетата (70% от населението) имат собственост за по-малко от 10 000 долара. Още един милиард имат от 10 000 до 100 000 долара. Само 383 милиона души имат повече от 100 000 долара, а от тях 34 милиона души са доларови милионери. Почти 124 000 от живеещите на планетата имат над 50 милиона долара, а 45 000 души могат да се похвалят със състояние от над 100 милиона долара.

Друго проучване, направено в САЩ, пък установи, че богатите живеят по-дълго от бедните хора, съобщиха местните медии. Така например бедните жители на нюйоркския квартал „Бруклин“ живеят средно с 11 години по-малко от богаташите на Уолстрийт. Бруклин е един от 5-те района на Ню Йорк, а най-бедният квартал в него е Браунсвил. Поне 76% от жителите му са афроамериканци, а средната продължителност на живота е 74.1 години. В същото време жителите на Манхатън около Уолстрийт живеят средно до 85.4 години – с цели 11 години повече. „Бедните жители по-често умират от сърдечни заболявания и рак, като в немалко случаи това става в млада възраст. Разбира се, в Браунсвил и престъпността е по-голяма, което става причина за смъртта на немалко млади хора“, обясни Мари Басет от здравния департамент на Ню Йорк.

Китай пък задмина САЩ по количество на доларови милиардери, показва изследване на китайското бизнес издание „Хужун“, цитиран от ТАСС. Т. г. техният брой се е увеличил от 242 до 596. В САЩ милиардерите са 537, твърди изданието. Най-богатият жител на Китай е президентът на компанията Wanda – Ван Цзянлин. 61-годишният бизнесмен и семейството му притежават 220 милиарда юана ($34.4 млрд.). Неговата компания се занимава със строителство и експлоатация на туристически и развлекателни обекти, както и на търговски центрове не само в Китай, но и в други страни. Втори е Ма Юн, основателят на компанията за интернет търговия Alibaba, със 145 милиарда юана (22.7 млрд. долара).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *