Средната стойност на потребителските заеми е над 7000 лв.

Българите продължават да са уверени по отношение на личните си финанси и желаят да повишат стандарта си на живот с помощта на банки, показва проучване.Средната стойност на потребителските заеми е над 7000 лв.

Резултат с изображение за потребителски кредит

Средният размер на заявленията за потребителски кредити за първи път надвиши 7 хиляди лева, показва проучване на БНП Париба Лични Финанси България, направено в периода юни-ноември. Сумата е 7,160 хил. лева, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г. – май 2019 г., съобщиха от кредитната институция. Този факт е доказателство, че българите продължават да са уверени по отношение на личните си финанси и желаят да повишат стандарта си на живот с помощта на потребителски заеми, информира investor.bg.

Кредитите с най-висока средна сума са за обединяване на задължения достига 9,524 хил. лева, което е ръст от 9,8% в сравнение с шест месеца месеца по-рано. Това е ясен знак, че финансовата култура на българите се повишава и те управляват разумно семейния си бюджет, констатират от БНП Париба Лични Финанси, която е клон на френската банка БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А.

От проучването се откроява нова тенденция, че подобно на много европейци в по-богатите държави, българите на възраст над 50 години кандидатстват за заеми за ремонт на дома, покупка на нов автомобил или ваканции. Обяснението е, че стандартът на живот в нашата страна се повишава и се доближава до европейското разбиране за средна класа.Средната стойност на потребителските заеми е над 7000 лв.

Изводът от тези три тенденции е, че българите имат положителна нагласа за бъдещето си. Повишеният апетит за по-големи потребителски кредити също е знак, че хората не очакват сериозна икономическа криза и затова са готови да харчат повече. Това са някои от основните новини от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“. Той се издава два пъти годишно – през пролетта и есента. Неговата цел е да представи информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от заявленията за кредит, получени от БНП Париба Лични Финанси.

Обзорът може да се счита за показателен за развитието на пазара в България, тъй като проучването на кредитната институция се базира на информация сред клиентите ѝ, ползвали потребителски заеми за финансиране на различни проекти – от цялостен ремонт на дома до покупка на стоки на изплащане.

Ремонтите на дома са с приоритет

Почти 80% от заявленията са за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребявана кола.

Най-често българите кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома. Делът на тези заеми е 35,6%, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г. – май 2019 г. Търсенето на този финансов продукт е повлияно и от летния сезон, когато хората традиционно правят ремонти.

На втора позиция са кредитите за обединяване на задължения с 28,8% от заявленията.

След тях се нареждат заемите за покупка на употребяван автомобил с 13,6% от молбите. Делът на тези заеми също отчита лек ръст през лятото.

Сред топ 10 на целите за теглене на кредит са пари в брой, покупка на мебели, лечение, автомобилни ремонти, семейни тържества и образование.

Топ 10 на проектите, финансирани с потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси (като процент от всички молби, получени в периода юни-ноември 2019 г.)

Консолидиране на задълженията

В периода май-ноември най-високата средна сума на заявленията за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси беше за обединяване на задължения – 9524 лева. Това е ръст от 9,8% в сравнение с предходното полугодие. Ръстът на средната сума на тези заеми доказва, че финансовата култура на хората се повишава и те познават, и са готови да ползват финансови решения, които им пестят време и пари.

Размерът на заявленията за топ 5 на потребителските кредити расте

Новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ показва, че средният размер на заявленията за потребителски кредити нарасна с 8% и достигна 7160 лева. Това е най-високата средна сума от началото на предоставяне на специализирани заеми за финансиране на големи проекти като ремонт на дома и покупка на кола. В периода ноември 2018 г. до май тази година средната сума на заявленията беше 6633 лева.

Средната сума на молбите за топ 5 проектите нарасна със 7,9%. Това са ремонт на дома, обединяване на задължения, покупка на употребяван автомобил, пари в брой и лечение.

Според експертите на компанията, ръстът на средния размер на заявленията е знак, че потреблението расте. Това е важно за икономиката, тъй като вътрешното търсене и експортът се очаква да бъдат основни двигатели на ръста на БВП. По-големите кредити показват и, че хората са оптимисти за своето бъдеще и желаят да повишат стандарта си на живот като кандидатстват за потребителски кредити.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *