Срив на петрола с близо 5% заради мощен спад на еврото

Цената на петрола се срути с близо 5 на сто през изминалото денонощие. Основна роля за това изигра силното поевтиняване на еврото спрямо долара, което ограничи интереса към инвестициите в суровини.
Единната валута продължава да губи позиции срещу американския долар, тъй като спекулациите, че гръцката криза се разпростира из еврозоната набират все по-голяма сила. Това е съпроводено с масови стачки в Гърция срещу получаването на международната помощ, което обвива в неяснота отпускането на спасителните заеми за страната.
Проблемите на еврото доведоха до силни разпродажби на петрол на борсата в Ню Йорк вчера, които смъкнаха юнските фючърси с 4 на сто до 82,74 долара за барел. През нощта натискът върху петрола продължи и тази сутрин черното злато се котира с още процент по-ниско при 81,90 долара за барел.
За отстъплението на черното злато допринесе и негативната сесия на фондовата борса в САЩ вчера. Основните индекси изгубиха по над 2 на сто, а днес червената вълна се пренесе и в Азия. Негативният сентимент пък бе подхранен и от данни за забавяне на ръста на китайското производство, предава Bloomberg.
На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поевтиня с 3,7 на сто до 85,67 долара за барел. Тази сутрин барел брент се търгува по 84,91 долара, което е спад с още 0,9 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *