Станишев: Идеята за намаляване на ДДС тази година е вредна

Идеята за плавно намаляване на ДДС у нас още през тази година е вредна и ще влоши ситуацията с изпълнението на бюджет 2010, ако се реализира. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Да предприеме подобен ход българският премиер Бойко Борисов беше посъветван от израелския си колега Бенямин Нетаняху при официалното си посещение в Израел в началото на седмицата. Сергей Станишев илюстрира с виц коментара си по темата: Слушател се включва в ефира на радио Ереван и задава въпроса Кажете какво да се прави с ДДС-то в България. Радио Ереван отговоря: Дянков, ти ли си? Спри вече с тези глупави въпроси.

Това в рамките на шегата, но истината е, че когато едно правителство си сменя идеите през ден, не може да се очаква никаква стабилна финансова или икономическа среда. Това е моят коментар, каза Станишев. По думите му тази идея няма да доведе до някакво сериозно подобряване на бизнес климата, защото стъпката е много малка, но същевременно ще оголи много бюджета за реализация на социални политики и изобщо всякакви политики в рамките на около 150 млн. лв. с всяка такава стъпка.
На кого е нужно това? Аз разбирам, че министър-председателят не е икономист, той самият подчертава, че не разбира много от икономиката. Но самата идея е вредна, не е реализуема, няма да доведе до нужните ефекти, само ще влоши ситуацията в изпълнението на бюджета през тази година, ако се реализира, коментира лидерът на БСП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *