Станишев търси в Хелзинки подкрепа за Евросъюза

Премиерът Сергей Станишев ще търси в Хелзинки подкрепа за членството на България в Европейския съюз (ЕС) от 1 януари догодина. Днес министър-председателят заминава на работно посещение във Финландия. Предстоят му разговори с премиера Мати Ванханен. Ще бъде приет и от президентката на Финландия Таря Халонен, която бе преизбрана за втори мандат в края на януари 2006 г.

Предстоящите събития в европейската ни интеграция са акцентът в деловата визита на Станишев.

От 1 юли 2006 г. Финландия поема пак председателството на Евросъюза, а нейните власти неведнъж са заявявали готовност да ни помагат с опита си в присъединяването и в усвояването на европейските стопански и финансови практики.

Тъкмо в Хелзинки през декември 1999 г. на среща на върха на ЕС, когато за първи път Финландия пое ротационното ръководство на съюза, България получи покана да преговаря за пълноправно членство.

След близо шест години обаче София се сблъсква с немалко въпросителни и критики. Надвиснаха и предпазни клаузи по глава “Правосъдие и вътрешен ред”. Българският премиер има среща и с Яри Вилен, председател на Комисията по въпросите на ЕС във финландския парламент. Очаква се двамата да коментират както приоритетите във финландското председателство до края на 2006 г., така и технологичната готовност на страната ни за членство в еврозоната. Финландия първа обяви официално през февруари, че ще пуска на територията си български работници. На 11 февруари миналата година премиерът Ванханен обяви, че страната му няма да прилага за България и Румъния преходни периоди за движение на работната ръка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *