Стартира вторият стрес-тест за европейските застрахователи

До края на месец май Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) ще проверява компаниите в сектора на база на финансовите резултати за 2010 г. , а обобщените резултати ще бъдат публикувани през месец юли.
Тестът е насочен към европейския застрахователен сектор и ще включва най-малко 50% от застрахователните компании във всяка страна, на база брутен премиен приход. Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (Finma) е решил да се присъедини към стрес-теста в допълнение към държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП).
Стрес-тестът е един от редицата надзорни инструменти за оценка на стабилността на отделните компании и на застрахователния сектор като цяло. Освен това, той помага на надзорните органи да добият представа за платежоспособността на застрахователите и застрахователните групи при неблагоприятни условия.
Целта на провеждането на стрес-теста е да се определи и количествено да се оцени въздействието на три различни сценария на стрес: основен, неблагоприятен и инфлационен. Основният сценарий се определя като силен стрес, докато неблагоприятният сценарий включва още по-тежко влошаване на основни макроикономически променливи. Инфлационният сценарий разглежда увеличаване на инфлацията, което води до повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки.
За провеждането на настоящия стрес-тест EIOPA е взел предвид макроикономическите допускания, които са били приложени в стрес-теста за банковия сектор, и по-специално допусканията, лежащи в основата на макроикономическия неблагоприятен сценарий, предоставени от Европейската централна банка (ECB). EIOPA допълнително доразвива тези сценарии на стрес, за да отговарят на реалните пазарни условия на застрахователната индустрия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *